Ad Voedingsmiddelentechnologie deeltijd

Deeltijdopleiding Ad Voedingsmiddelentechnologie

Als je werkzaam bent in de voedingsmiddelenindustrie en je dagelijks bezighoudt met producten, processen en kwaliteit, dan is de associate degree Voedingsmiddelentechnologie een perfecte keuze voor jou. In deze tweejarige opleiding leer je verbanden te leggen tussen verschillende processen in de voedingsmiddelentechnologie. Ook ontwikkel je kennis over de relatie tussen grondstoffen, processen en de kwaliteit van het eindproduct. Na afronding ben je in staat om bestaande producten en processen te optimaliseren en heb je inzicht in de wettelijke eisen met betrekking tot voedingsmiddelen en processen. Deze opleiding is ideaal voor mensen die momenteel werkzaam zijn in de voedingsmiddelenbranche op mbo-niveau en zich verder willen ontwikkelen. Na het behalen van deze opleiding kun je ervoor kiezen om verder te studeren in de bachelor Voedingsmiddelentechnologie. Je kunt natuurlijk ook direct aan de slag in een vakgebied waar altijd vraag is naar goed opgeleide mensen zoals jij. Dit waardevolle diploma opent vele deuren.

De inhoud van AD Voedingsmiddelentechnologie

De associate degree Voedingsmiddelentechnologie bestaat uit verschillende onderdelen verspreid over twee jaar. Tijdens de opleiding staat er in iedere periode een integrale opdracht op het programma, waarbij je de verbanden tussen praktijk en theorie leert leggen.

In het eerste jaar komen modules aan bod als:

  • Basisvaardigheden: Hierin verdiep je je kennis over de vakgebieden wiskunde, chemisch rekenen en statistiek en pas je deze kennis toe in een integrale opdracht.
  • Procesoptimalisatie: Je gaat aan de slag met een productie, verzamelt gegevens en schrijft een adviesrapport waarin je optimalisaties voorstelt.
  • Beheren van kwaliteitssystemen: Je traint de HACCP-systematiek en leert werken met informatie uit databases voor kwaliteitscontroles.
  • Producttechnologie: Je bestudeert een bestaande productiemethode, ontwerpt zelf een productieproces en voert dit uit.

Voorbeelden van modules uit het tweede jaar zijn:

  • Researchmanagement: Je maakt kennis met proefondervindelijk onderzoek en leert slimme keuzes te maken voor proefopzetten.
  • Productoptimalisatie: Je voert applicatieonderzoeken uit op producten die gefabriceerd worden in jouw eigen bedrijf.
  • Integrale Product- en Procesbeheersing in het werkveld: Je kiest een proces waar je verbeteringen op wilt doorvoeren en leert dit proces te beheersen en te borgen.

De toelatingseisen Ad Voedingsmiddelentechnologie

Om toegelaten te worden dien je aan bepaalde vooropleidingseisen te voldoen. Voor havo-studenten is het vereist dat je een diploma hebt behaald in het profiel Natuur & Techniek (NT), Natuur & Gezondheid (NG), Economie & Maatschappij (EM) of Cultuur & Maatschappij (CM), met daarin wiskunde A of B en scheikunde. Voor vwo-studenten gelden vergelijkbare eisen. Mbo-studenten op niveau 4 kunnen ook worden toegelaten, maar voor een goede kans op succes wordt aanbevolen om vakken als Nederlands, Engels, wiskunde A en scheikunde op havo-eindexamenniveau te hebben. Daarnaast is er een aanvullende eis voor alle studenten: je moet vanaf 1 september van het studiejaar waarin je wilt starten een passende (minimaal 0,5 fte) functie vervullen in het domein van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie, op minimaal mbo-4 niveau.

Je toekomst in de voedingsmiddelentechnologie

Na het behalen van de associate degree Voedingsmiddelentechnologie ben je opgeleid tot een deskundige medewerker die zich bezighoudt met producten, processen en kwaliteit in de voedingsmiddelentechnologie. De functies waarvoor je bent opgeleid zijn onder andere Ploegleider, Productieleider, Coördinator, Kwaliteitstechnoloog en Procestechnoloog. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden, zoals Teamleider Interne Logistiek en 1e Operator. Wil je na het behalen van je associate degree nog verder studeren, dan is de bacheloropleiding Voedingsmiddelentechnologie een optie. Hiermee kun je je kennis en vaardigheden nog verder uitbreiden en jezelf nog meer ontwikkelen binnen het vakgebied van voedingsmiddelentechnologie.