HBO Milieukunde deeltijd

Deeltijdopleiding Milieukunde

Milieukunde wordt steeds populairder. Want het behoud van een goed leefmilieu is uiteindelijk van belang voor iedereen. Groene energie, klimaatafspraken, het uitsterven van insecten of smeltende ijskappen; het zijn zomaar wat termen die wij steeds vaker horen en lezen. En dat is niet voor niets, want de fossiele brandstoffen raken op, het water stijgt en het klimaat warmt op. Vreemd is het dus niet dat leerlingen weken spijbelen en staken voor een betere toekomst. Ga jij ook je steentje bijdragen? Maar dan als professional na de deeltijdopleiding Milieukunde.

Hogescholen met Milieukunde in deeltijd

Heb je interesse om de deeltijdopleiding Milieukunde te combineren met je werk, dan zijn er niet veel mogelijkheden. Op dit moment kun je Milieukunde in een deeltijd-variant alleen vinden bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. De opleiding duurt daar 4 jaar en is zo samengesteld dat je de deeltijdopleiding kunt combineren met een werkweek van 4 dagen.

De deeltijdopleiding

De studie vergt een inspanning van zo’n vijftien tot twintig uur per week. Door je werkervaring zullen de vakken en onderwerpen je bekend voorkomen, maar houd er rekening mee dat de lat flink hoger ligt dan in het mbo of op de havo. Bij de opleiding Milieukunde heb je flink veel te leren over technologie, over water- en bodemkwaliteit, grondstoffenproblematiek en duurzaamheid. Daar zitten zowel natuurwetenschappelijke als ook sociale, politieke en juridische kanten aan.

Wat zijn de toelatingseisen voor Milieukunde?

Om te mogen beginnen met de deeltijdopleiding Milieukunde heb je minimaal een mbo (niveau-4), havo of een vwo diploma nodig. Met Nederlands, Engels, wiskunde (A of B) en scheikunde in je pakket heb je de grootste kans op studiesucces. Van mbo’ers wordt verwacht dat ze een opleiding op niveau 4 hebben afgerond in een technische of groene richting. Daarnaast eist de deeltijdopleiding Milieukunde een relevante baan, die je met de opleiding kunt combineren. Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent, dan kun je een toelatingstest afleggen. Daar dien je wel 21 jaar of ouder voor te zijn.

Na de deeltijdopleiding

Na het behalen van je diploma kun je bijvoorbeeld aan de slag als beleids- en plannenmaker bij de overheid of bij een zelfstandig adviesbureau. De verwachtingen waren jaren lang niet zo goed, maar hoe ziet die arbeidsmarkt voor milieukundigen er nu uit?

Ook in voltijd

Volg je liever Milieukunde in voltijd? Dan is dat mogelijk aan verschillende hogescholen. Ook kun je een verwante opleiding van Milieukunde als International Development Management in voltijd overwegen.

Master aardwetenschappen, milieu of geografie

Wanneer je klaar bent, dan zijn er diverse masters in aardwetenschappen, milieu of geografie die goed aansluiten.

HBO Milieukunde HBO Milieukunde
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34284
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Environmental Sciences

Als je niet over het juiste diploma beschikt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toelatingstest aanvragen. De deeltijdopleiding Milieukunde test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding te mogen beginnen.