HBO Tandprothetiek deeltijd

Deeltijdopleiding Tandprothetiek

Mensen die een deel van hun gebit kwijt zijn, krijgen een gebitsprothese. Zo’n prothese moet natuurlijk perfect passen om problemen te voorkomen. Als je deze mensen wilt helpen door het aanmeten en maken van de juiste prothese, is de hbo-opleiding Tandprothetiek gemaakt voor jou. Je studeert in deeltijd aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast werk je 24 uur per week op een relevante werkplek om de theorie meteen in de praktijk te brengen.

Wat kun je doen na Tandprothetiek?

Als afgestudeerd tandprotheticus ga je gebitsprotheses heel zorgvuldig op maat maken, passen en aanbrengen bij je patiënten. Je begint met het maken van een behandelplan. Dat doe je meestal niet alleen. Afhankelijk van de patiënt en zijn problemen werk je samen met tandtechnici, tandartsen, mka-chirurgen en/of tandarts-implantologen. Veel tandprothetici werken in een tandprothetische praktijk, mondzorgcentrum of ziekenhuis. Ook kun je als docent bij de hbo-opleiding Tandprothetiek aan de slag. Dat kan je bijvoorbeeld naast je baan in een praktijk of ziekenhuis doen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een eigen praktijk te starten.

Waar is de deeltijdopleiding Tandprothetiek te volgen?

Als je Tandprothetiek in deeltijd wil studeren, kun je terecht bij de Hogeschool Utrecht.

Meer over deze deeltijdopleiding

Alles wat je moet weten en kunnen om de juiste gebitsprotheses te maken, leer je tijdens hbo Tandprothetiek. Veel tandprothetici beginnen meteen of later in hun carrière een eigen praktijk. Daarom is er tijdens deze hbo-opleiding ook aandacht voor vaardigheden die je helpen als je voor jezelf wil beginnen. Dat zijn vaardigheden als een marketingplan en een ondernemersplan schrijven. Je hebt als tandprotheticus natuurlijk veel contact met patiënten, dus je oefent ook gesprekstechnieken en gedragsbeïnvloeding. Verder staan lessen over techniek, materiaalkunde, partiële prothetiek en implantologie op het programma. Ook doe je allerlei praktijkopdrachten, zoals een zorgplan maken en onderzoeken bij je medestudenten.

Wat zijn de toelatingseisen van de deeltijdstudie Tandprothetiek?

Wil je deze hbo-studie gaan doen? Om te beginnen moet je havo of vwo hebben gedaan. Ook mbo op niveau 4 is voldoende vooropleiding. Welk profiel je hebt gedaan, maakt niet uit. Heb je geen van de gevraagde diploma’s, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je een speciale toelatingstest doen. Verder is er een toelatingsprocedure voor deze studie, omdat maar een beperkt aantal eerstejaars studenten kan starten. Je moet bijvoorbeeld een motivatiebrief sturen en een toets over anatomie, fysiologie en tandtechniek maken. Ook zijn een assessmentgesprek en het maken van een beetplaat onderdelen van de selectie.

In voltijd studeren?

De opleiding Tandprothetiek bestaat helaas niet in voltijd. Wel kun je op HBOstart nog wat meer informatie over hbo Tandprothetiek vinden.

HBO Tandprothetiek HBO Tandprothetiek
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 39252
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Denturism

Als je 21 jaar of ouder bent, dan biedt een 21+ toelatingsonderzoek een kans op directe toelating voor de deeltijdopleiding Tandprothetiek.

Hogeschool Utrecht
Zet jij de volgende stap in je carrière als zorgprofessional?

Kies voor een studie van de HU, dé specialist op het gebied van praktijkgerichte hbo-opleidingen in de zorg. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kom tussen 28 mei en 7 juni naar onze online events. We helpen je graag bij het maken van de juiste studiekeuze, gewoon vanuit huis!