HBO Verpleegkunde deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Verpleegkunde

Werk je als mbo-verpleegkundige en ben je toe aan meer uitdaging en verantwoordelijkheid? Dat kan als je de deeltijdopleiding HBO-V doet. Je combineert deze opleiding met je baan.

Aan het werk in de zorg

Door technologische ontwikkelingen en e-health zijn steeds meer hbo-verpleegkundigen nodig. Ook de verschuiving van behandelen naar preventie vraagt om hoger opgeleid zorgpersoneel. Als verpleegkundige op hbo-niveau ben je daar klaar voor. Je kan verpleegtechnische handelingen uitvoeren en overlegt en stemt af met bijvoorbeeld artsen. Je doet je werk op basis van actuele kennis. Als hbo-verpleegkundige verleen je vaak (hoog) complexe zorg aan patiënten. Naast zorg geef je patiënten informatie over hun ziekte of aandoening en overlegt met hen en hun familie over de behandeling. Na de opleiding kan je aan de slag gaan in bijvoorbeeld een ziekenhuis, de psychiatrie, de wijkzorg of de ouderenzorg.

De locatie van de deeltijdopleiding Verpleegkunde

Ben je op zoek naar een hbo-opleiding speciaal voor werkende mbo-verpleegkundigen? Dat kan aan de Breederode Hogeschool in Rotterdam. Veel mensen verwarren de opleiding Verpleegkundige met de Opleiding tot Verpleegkundige. De laatstgenoemde opleiding is het populairst en kun je aan veel verschillende hogescholen volgen.

Meer over Verpleegkunde in deeltijd

Tijdens deze hbo-opleiding ontwikkel je allerlei vaardigheden die je straks als hbo-verpleegkundige van pas komen. Je krijgt les over anatomie, fysiologie, farmacologie, psychiatrische ziektebeelden, pathologie van acute ziekten en pathologie van chronische ziekten. Als verpleegkundige heb je de hele dag te maken met patiënten, hun partners en andere familieleden. Daarom is in de opleiding ook veel aandacht voor belangrijke niet-medische aspecten, zoals communicatieve vaardigheden, zelfmanagement, leiderschap, besluitvorming en professioneel gedrag. Ook leer je hoe je moet omgaan met patiënten en hun familie uit niet-westerse culturen. Er zijn 3 uitstroomprofielen: Kort Verblijf (zoals ziekenhuis, revalidatieafdeling, opnameafdeling psychiatrie), Wonen met Zorg (zoals focuswoningen, verpleeghuizen, verblijfsafdeling psychiatrie) en Thuiszorg (bijvoorbeeld zorg thuis, ambulante psychiatrie, casemanagement). Je hebt om de week een dag les. Daarnaast ben je tijd kwijt aan stages en zelfstudie. Reken op in totaal 15 tot 20 uur per week. Na 2 tot 3 jaar heb je je diploma. Dit hangt af van vrijstellingen, je vooropleiding, je werkervaring en je geaccrediteerde vervolgopleidingen. Na deze bacheloropleiding kun je een master Verpleegkunde gaan doen.

Wat zijn de toelatingseisen van Verpleegkunde in deeltijd?

Om te kunnen starten met deze deeltijdopleiding op hbo-niveau moet je een diploma hebben van een van de volgende opleidingen: mbo Verpleegkunde (niveau 4) of A-, B- of Z-verpleegkundige. Het is handig als je je opleiding hebt aangevuld met CZO-opleidingen. Verder moet je werken als verpleegkundige en ingeschreven staan in het BIG-register. Nadat je je hebt ingeschreven voor deze deeltijdopleiding volgt een individueel intakegesprek. Dit gesprek is om te controleren of je inderdaad voldoet aan de toelatingseisen van de deeltijdopleiding Verpleegkunde. Daarnaast komt ook je motivatie ter sprake en kan je kennismaken met de opleiding.

In voltijd verplegen?

Van de opleiding Verpleegkunde bestaat er op dit moment geen voltijd variant. Wel kun je kiezen voor de Opleiding tot Verpleegkundige, Verloskunde of Management in de Zorg. Er zijn diverse hogescholen die deze voltijd opleidingen aanbieden.

HBO Verpleegkunde HBO Verpleegkunde
Collegegeld 2024-2025 ntb
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 3 tot 5 jaar
Isat-code 39283
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam -

Als je 21 jaar of ouder bent, dan biedt een 21+ toelatingsonderzoek een kans op directe toelating voor de deeltijdopleiding Verpleegkunde.

Wanneer je kiest voor de duale opleiding Verpleegkunde, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering voor duale opleidingen.

Hogeschool Utrecht
Zet jij de volgende stap in je carrière als zorgprofessional?

Kies voor een studie van de HU, dé specialist op het gebied van praktijkgerichte hbo-opleidingen in de zorg. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kom tussen 28 mei en 7 juni naar onze online events. We helpen je graag bij het maken van de juiste studiekeuze, gewoon vanuit huis!