Juiste deeltijdopleiding kiezen voor carrièreswitch

Kiezen om een job-of carrièreswitch te maken

Als je op zoek bent naar een nieuwe stap in je carrière, in eventueel een nieuw vakgebied, hoort daar vaak ook een (deeltijd) studie bij. Een nieuwe functie vraagt nu eenmaal om nieuwe kennis en vaardigheden. Als je gaat studeren in deeltijd, ben je in staat om naast je bestaande werk alvast stappen te zetten op een ander carrièrepad en zo te investeren in een nieuwe, professionele horizon. Maar hoe koppel je nu de juist studie, cursus of opleiding aan jouw job- of carrièreswitch? Hoe kies je een passende studie zodat je straks kan starten in een nieuwe baan? Er zijn twee pijlers die een rol spelen in het kiezen van de juiste (deeltijd) studie:

Inhoud van de studie

Om te kunnen bepalen welke studie past, is het eerst goed om voor jezelf een eindpunt te bepalen. Als je straks je diploma hebt behaald, welke baan of in welk vakgebied wil je straks actief aan het werk gaan? Wat is je doel? Wat zijn je ambities op de langere termijn? Zodra je een eindpunt hebt, kan je vanaf dat punt terug gaan rekenen. Wat heb ik ervoor nodig om daar te komen? Welke opleiding verschaft straks toegang tot die baan? Als je een eindpunt hebt, is het een stuk eenvoudiger om gericht te kijken naar een studie.

Randvoorwaarden van de deeltijdstudie

Daarnaast spelen natuurlijk ook praktische afwegingen een rol in je besluit welke deeltijd studie je gaat oppakken. Hieronder een rijtje met punten die je kan afwegen:

  • Wat is de studiebelasting (per week) en kan ik dit combineren met mijn huidige werk?
  • Wanneer volg ik lessen en kan ik dit inplannen met mijn huidige werkschema?
  • Waar kan ik de opleiding volgen? Kan dit deels online? En is dit haalbaar qua reisafstand?
  • Wat zijn de kosten? En kan ik dat eventueel deels gesubsidieerd krijgen?
  • Hoelang duurt de studie?
  • Hoe wordt het diploma/hogeschool beoordeeld door een toekomstige werkgever?

Zodra je de inhoud en de randvoorwaarden van een studie op een rijtje hebt, is het een stuk eenvoudiger om te kiezen voor één studie. Weet je nog niet zo goed wat je wilt studeren? Registreer je dan voor de gratis studiekeuze workshop van Tom Dekker.

Deeltijdopleidingen kiezen

Speciaal voor jou hebben wij een loopbaantest ontwikkeld. De test bevat 6 vragen en je ontvangt daarna meteen een persoonlijk adviesrapport in je mailbox. Maak nu de loopbaantest.

Je wilt in deeltijd gaan studeren. Ofwel omdat je al een baan hebt en graag nog wat meer kennis vergaart met een hbo- of wo-opleiding. Of omdat je eigenlijk al meteen na de middelbare school aan het werk wilt, maar toch ook een diploma op zak wilt hebben. Welke opleiding kun je dan het beste gaan doen en bij welke hogeschool? En weet je wel zeker dat die opleiding aan al je wensen voldoet? Met het 10-stappenplan kom je bij de juiste keuze uit. Bekijk het uitgebreide stappenplan voor deeltijdopleidingen.

Denk je erover om een deeltijdopleiding te doen? Bijvoorbeeld om verder te groeien in je baan? Als je niet het juiste diploma bezit, kan je een 21+ toelatingstoets maken.

Als je op zoek bent naar een nieuwe stap in je carrière, in eventueel een nieuw vakgebied, hoort daar vaak ook een (deeltijd) studie bij. Maar hoe koppel je nu de juist studie, cursus of opleiding aan jouw job- of carrièreswitch? Hoe kies je een passende studie zodat je straks kan starten in een nieuwe baan?

Vooral in het hbo zijn er veel opleidingen die je ook in deeltijd of duaal kunt volgen. Ze handhaven een flink opleidingsaanbod en trekken behoorlijke aantallen studenten met hun onderwijs. Natuurlijk zijn er ook veel particuliere onderwijsinstellingen die opleidingen in deeltijd aanbieden. Op Deeltijd-opleidingen.nl bieden we een overzicht van alle deeltijdstudies (ad-opleidingen en bacheloropleidingen), de locaties en toelatingseisen. Het deeltijdaanbod is in sommige vakgebieden beperkt. Je kunt niet in elke provincie alle deeltijdopleidingen volgen, en in veel universitaire disciplines is er in het hele land maar één aanbieder. Let dus goed op als je een hogeschool of universiteit kiest, of ze jouw opleiding wel in deeltijd aanbieden. En neem ook geen genoegen met aanschuifonderwijs, waar je moet meelopen met colleges voor de voltijd-studenten. Omdat je als studiekiezer niet lukraak voor een opleiding moet kiezen, is een helder overzicht erg belangrijk. Wij bieden daarom een compleet overzicht van alle duale en deeltijdstudies in het hbo en aan de universiteiten.

Het deeltijdaanbod van reguliere universiteiten is beperkt. Veel universiteiten bieden nauwelijks nog deeltijdonderwijs aan, of laten de colleges samenvallen met het dagonderwijs. Alleen in enkele specifieke vakgebieden zijn er nog studies van enige omvang, met avondcolleges. Je bent dus al gauw aangewezen op het afstandsonderwijs van de Open Universiteit. Je kunt er terecht voor cultuurwetenschappen, rechten, bedrijfskunde, psychologie, milieukunde en informatica. Voor wie op universitair niveau accountancy wil studeren, is er ook een aanrader: Nyenrode Business Universiteit. Misschien een beetje prijzig, maar dan heb je ook wat.

Heb je veel ervaring in jouw vakgebied en wil je nu een diploma halen? Dan kun je misschien een verkorte deeltijdopleiding doen. Bekijk wat de mogelijkheden zijn.

Zoek jij een opleiding in deeltijd hbo of wo? Wil je naast het leren ook gewoon blijven werken of een gezin onderhouden? Dan is een deeltijdopleiding (of duaal) ideaal voor jou. Op Deeltijd-opleidingen.nl kun je ze bekijken en vergelijken. Tevens kun je hier veel informatie vinden over duale opleidingen.