Een versnelde deeltijdopleiding doen

Een versnelde deeltijdopleiding doen

Heb je veel ervaring op je vakgebied en wil je nu een diploma halen om je kennis en kunde te bewijzen? Kan je veel tijd besteden aan een opleiding, maar is voltijds studeren geen optie voor jou? Of wil je de overstap maken naar bijvoorbeeld het onderwijs of de zorg? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om sneller een deeltijdopleiding af te ronden.

Wat is een verkorte deeltijdopleiding?

Een deeltijdopleiding duurt meestal 4 jaar. Maar het is soms mogelijk om eerder het diploma in ontvangst te nemen. Bijvoorbeeld al na 3, 2 of zelfs 1 jaar. Bij een gewone deeltijdopleiding kan je vrijstellingen krijgen voor bepaalde onderdelen, zodat je minder dan 4 jaar nodig hebt om de studie af te ronden. Onderwijsinstellingen kunnen vrijstellingen geven op basis van praktijkervaring of eerder gevolgde opleidingen of cursussen. Je hoeft bepaalde vakken dan niet te doen of mag een of meer stages overslaan. Daarnaast zijn er speciale verkorte of versnelde deeltijdopleidingen. Deze zijn bedoeld voor mensen die veel werkervaring hebben op dat vakgebied en/of een hbo- of wo-opleiding hebben gedaan. Dat is dan een harde toelatingseis van de hogeschool. Ook moet je vaak tijdens de opleiding een relevante baan hebben. Op die manier kan je wat je leert meteen in de praktijk brengen. Voor de meeste verkorte deeltijdopleidingen staat wel een bepaald aantal jaar, maar ze zijn vaak flexibel. Flexibel wil zeggen dat je in je eigen tempo studeert en langer of korter over de opleiding mag doen.

Aanbod versnelde opleidingen in deeltijd

Verschillende hogescholen, universiteiten en mbo-scholen bieden verkorte deeltijdopleidingen aan. Bij particuliere onderwijsinstellingen is het aanbod in het algemeen groter dan bij reguliere hogescholen en universiteiten. Verkorte of versnelde deeltijdopleidingen zijn er op allerlei gebieden: van techniek tot ICT en van zorg tot onderwijs. Naast deze verkorte opleidingen is het bij de meeste hogescholen mogelijk om bepaalde deeltijdopleidingen in overleg sneller af te ronden. Als je een deeltijdopleiding op het oog hebt die niet een verkorte variant heeft, dan kan je deze waarschijnlijk toch sneller afronden als je voldoet aan de eisen daarvoor. De mogelijkheden hiervoor verschillen per opleiding en school, dus oriënteer je goed via bijvoorbeeld de websites van meerdere onderwijsinstellingen.

Verkorte mbo-opleidingen

De meeste verkorte deeltijdopleidingen zijn op hbo-niveau, maar er zijn zeker ook mogelijkheden voor volwassenen die een versnelde mbo-opleiding willen doen. Ook hiervoor moet je vaak een aantal jaar gewerkt hebben in het vakgebied of op een geschikte plek werken. Verder is het ook bij deeltijdopleidingen op mbo-niveau soms mogelijk om vrijstellingen te krijgen en zo zelf de opleiding te verkorten. Als je een mbo-opleiding in deeltijd op het oog hebt, check dan altijd wat de regels zijn. Dat kan je veel studietijd schelen. Ben je in het bezit van een havo- of vwo-diploma, dan behoort een verkort traject ook tot de mogelijkheden.

Vooropleiding verkorte deeltijdopleiding

Voor een gewone deeltijdopleiding heb je een vwo-, havo- of mbo4-diploma nodig en moet je voldoen aan eventuele aanvullende eisen. Maar voor een verkorte (of versnelde) deeltijdopleiding is dat niet genoeg. Afhankelijk van de opleiding heb je relevante werkervaring, een relevante afgeronde mbo4-opleiding of een afgeronde bachelor of master van een hbo- of wo-opleiding nodig. In sommige gevallen moet je relevante werkervaring hebben én een diploma van een opleiding waar de verkorte deeltijdopleiding op aansluit. Stel dat je een mbo-opleiding verpleegkunde hebt gedaan. Je wilt of bent aan het werk, maar wilt ook een hbo-opleiding in deeltijd op dat gebied doen. De kennis die je al hebt, hoef je natuurlijk niet opnieuw te leren. Een verkorte deeltijdopleiding is dan ideaal. Er zijn zelfs mbo-scholen die afspraken hebben met hogescholen over verwante (deeltijd)opleidingen. Op dit moment is er veel belangstelling voor een carrièreswitch naar het onderwijs. Wil je voor de klas staan in het basisonderwijs en de verkorte pabo in deeltijd doen? Dan voldoe je met elke hbo- of wo-opleiding aan de toelatingseisen. Voor verkorte deeltijdopleidingen gericht op het voortgezet onderwijs moet je een hbo- of wo-opleiding hebben afgerond op het vakgebied waarin je wilt lesgeven.

Wat kost een verkorte opleiding?

Deeltijdstudenten die een (verkorte) opleiding op mbo-, hbo- of wo-niveau volgen, krijgen geen studiefinanciering of tegemoetkoming van de overheid. Alleen studenten die voltijds of duaal studeren kunnen terecht bij DUO voor een beurs en/of lening. Dat is logisch omdat de meeste studenten die een deeltijdopleiding volgen, een betaalde baan hebben. Soms betalen werkgevers het collegegeld van een deeltijdopleiding. Is dat niet zo, dan kan je een levenlanglerenkrediet aanvragen als je het collegegeld niet zelf kan financieren. Een levenlanglerenkrediet is een lening die je binnen 15 jaar moet terugbetalen. Er zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Je mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 56 jaar en de opleiding moet erkend zijn. Ga je een verkorte lerarenopleiding doen? Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om een tegemoetkoming te krijgen. Deze tegemoetkoming hoef je niet terug te betalen. Ook kan je (toekomstige) werkgever subsidie aanvragen.

Deeltijdopleidingen kiezen

Speciaal voor jou hebben wij een loopbaantest ontwikkeld. De test bevat 6 vragen en je ontvangt daarna meteen een persoonlijk adviesrapport in je mailbox. Maak nu de loopbaantest.

Je wilt in deeltijd gaan studeren. Ofwel omdat je al een baan hebt en graag nog wat meer kennis vergaart met een hbo- of wo-opleiding. Of omdat je eigenlijk al meteen na de middelbare school aan het werk wilt, maar toch ook een diploma op zak wilt hebben. Welke opleiding kun je dan het beste gaan doen en bij welke hogeschool? En weet je wel zeker dat die opleiding aan al je wensen voldoet? Met het 10-stappenplan kom je bij de juiste keuze uit. Bekijk het uitgebreide stappenplan voor deeltijdopleidingen.

Denk je erover om een deeltijdopleiding te doen? Bijvoorbeeld om verder te groeien in je baan? Als je niet het juiste diploma bezit, kan je een 21+ toelatingstoets maken.

Als je op zoek bent naar een nieuwe stap in je carrière, in eventueel een nieuw vakgebied, hoort daar vaak ook een (deeltijd) studie bij. Maar hoe koppel je nu de juist studie, cursus of opleiding aan jouw job- of carrièreswitch? Hoe kies je een passende studie zodat je straks kan starten in een nieuwe baan?

Vooral in het hbo zijn er veel opleidingen die je ook in deeltijd of duaal kunt volgen. Ze handhaven een flink opleidingsaanbod en trekken behoorlijke aantallen studenten met hun onderwijs. Natuurlijk zijn er ook veel particuliere onderwijsinstellingen die opleidingen in deeltijd aanbieden. Op Deeltijd-opleidingen.nl bieden we een overzicht van alle deeltijdstudies (ad-opleidingen en bacheloropleidingen), de locaties en toelatingseisen. Het deeltijdaanbod is in sommige vakgebieden beperkt. Je kunt niet in elke provincie alle deeltijdopleidingen volgen, en in veel universitaire disciplines is er in het hele land maar één aanbieder. Let dus goed op als je een hogeschool of universiteit kiest, of ze jouw opleiding wel in deeltijd aanbieden. En neem ook geen genoegen met aanschuifonderwijs, waar je moet meelopen met colleges voor de voltijd-studenten. Omdat je als studiekiezer niet lukraak voor een opleiding moet kiezen, is een helder overzicht erg belangrijk. Wij bieden daarom een compleet overzicht van alle duale en deeltijdstudies in het hbo en aan de universiteiten.

Het deeltijdaanbod van reguliere universiteiten is beperkt. Veel universiteiten bieden nauwelijks nog deeltijdonderwijs aan, of laten de colleges samenvallen met het dagonderwijs. Alleen in enkele specifieke vakgebieden zijn er nog studies van enige omvang, met avondcolleges. Je bent dus al gauw aangewezen op het afstandsonderwijs van de Open Universiteit. Je kunt er terecht voor cultuurwetenschappen, rechten, bedrijfskunde, psychologie, milieukunde en informatica. Voor wie op universitair niveau accountancy wil studeren, is er ook een aanrader: Nyenrode Business Universiteit. Misschien een beetje prijzig, maar dan heb je ook wat.

Heb je veel ervaring in jouw vakgebied en wil je nu een diploma halen? Dan kun je misschien een verkorte deeltijdopleiding doen. Bekijk wat de mogelijkheden zijn.

Zoek jij een opleiding in deeltijd hbo of wo? Wil je naast het leren ook gewoon blijven werken of een gezin onderhouden? Dan is een deeltijdopleiding (of duaal) ideaal voor jou. Op Deeltijd-opleidingen.nl kun je ze bekijken en vergelijken. Tevens kun je hier veel informatie vinden over duale opleidingen.