Open dagen en avonden deeltijd

Maandag 2 oktober 2023 16:00 - 17:00

Capabel Hogeschool

Voorlichting (Verkorte) HBO Bachelor Verpleegkundige in Utrecht

Maandag 2 oktober 2023 10:00 - 11:00

NHL Stenden Hogeschool

Voorlichting Ad Service, Welzijn & Zorg, Ad Participatie en Buurtontwikkeling

Dinsdag 3 oktober 2023 11:00 - 15:00

Capabel Hogeschool

11:00 - 12:00 Voorlichting Rotterdam Toegepaste psychologie & 14:00 -15:00 Voorlichting Rotterdam Social Work

Woensdag 4 oktober 2023 11:00 - 12:00

Capabel Hogeschool

Voorlichting Toegepaste Psychologie in Amsterdam

Donderdag 5 oktober 2023

De Haagse Hogeschool Pro

Wil jij een studie naast je werk volgen en ben jij dus geïnteresseerd in een deeltijdopleiding? Bezoek dan onze online voorlichtingsavond op donderdag 5 oktober 2023.

Donderdag 5 oktober 2023 10:00 - 13:00

Capabel Hogeschool

Proefles Utrecht - Social Work: Tijdens deze proefles kun je voorproeven van de opleiding, de locatie leren kennen en kennismaken met medestudenten en docenten.

Vrijdag 6 oktober 2023 11:00 - 15:00

Capabel Hogeschool

1100 - 12:00 Voorlichting Utrecht Toegepaste Psychologie & 14:00 - 15:00 Voorlichting Utrecht Social Work

Vrijdag 6 oktober 2023 10:00 - 15:30

Nyenrode Business Universiteit

Open Huis Amsterdam | BSc in Business Administration. Denk je erover om een Bachelor of Science in Business Administration te volgen? En ben je benieuwd hoe het is om aan Nyenrode te studeren? Kom dan naar onze Open Huis Amsterdam!Kijk voor meer informatie op https://www.nyenrode.nl/evenementen/e/open-huis-amsterdam---bsc-in-business-administration

Zaterdag 7 oktober 2023 10:00 - 14:00

Avans+

Open dag - Claudius Prinsenlaan 140 Breda

Woensdag 11 oktober 2023 10:00 - 17:00

Capabel Hogeschool

16:00 - 17:00 Online voorlichting POH Praktijkondersteuner huisarts & 10:00 - 13:00 Proefles Rotterdam - Social Work. Tijdens deze proefles kun je voorproeven van de opleiding, de locatie leren kennen en kennismaken met medestudenten en docenten.

Filter open dagen op universiteit

Deeltijdstudie kiezen

Speciaal voor jou hebben wij een loopbaantest ontwikkeld. De test bevat 6 vragen en je ontvangt daarna meteen een persoonlijk adviesrapport in je mailbox. Maak nu de loopbaantest.

Je wilt in deeltijd gaan studeren. Ofwel omdat je al een baan hebt en graag nog wat meer kennis vergaart met een hbo- of wo-opleiding. Of omdat je eigenlijk al meteen na de middelbare school aan het werk wilt, maar toch ook een diploma op zak wilt hebben. Welke opleiding kun je dan het beste gaan doen en bij welke hogeschool? En weet je wel zeker dat die opleiding aan al je wensen voldoet? Met het 10-stappenplan kom je bij de juiste keuze uit. Bekijk het uitgebreide stappenplan voor deeltijdopleidingen.

Denk je erover om een deeltijdopleiding te doen? Bijvoorbeeld om verder te groeien in je baan? Als je niet het juiste diploma bezit, kan je een 21+ toelatingstoets maken.

Als je op zoek bent naar een nieuwe stap in je carrière, in eventueel een nieuw vakgebied, hoort daar vaak ook een (deeltijd) studie bij. Maar hoe koppel je nu de juist studie, cursus of opleiding aan jouw job- of carrièreswitch? Hoe kies je een passende studie zodat je straks kan starten in een nieuwe baan?

Vooral in het hbo zijn er veel opleidingen die je ook in deeltijd of duaal kunt volgen. Ze handhaven een flink opleidingsaanbod en trekken behoorlijke aantallen studenten met hun onderwijs. Natuurlijk zijn er ook veel particuliere onderwijsinstellingen die opleidingen in deeltijd aanbieden. Op Deeltijd-opleidingen.nl bieden we een overzicht van alle deeltijdstudies, de locaties en toelatingseisen. Het deeltijdaanbod is in sommige vakgebieden beperkt. Je kunt niet in elke provincie alle deeltijdopleidingen volgen, en in veel universitaire disciplines is er in het hele land maar één aanbieder. Let dus goed op als je een hogeschool of universiteit kiest, of ze jouw opleiding wel in deeltijd aanbieden. En neem ook geen genoegen met aanschuifonderwijs, waar je moet meelopen met colleges voor de voltijd-studenten. Omdat je als studiekiezer niet lukraak voor een opleiding moet kiezen, is een helder overzicht erg belangrijk. Wij bieden daarom een compleet overzicht van alle duale en deeltijdstudies in het hbo en aan de universiteiten.

Het deeltijdaanbod van reguliere universiteiten is beperkt. Veel universiteiten bieden nauwelijks nog deeltijdonderwijs aan, of laten de colleges samenvallen met het dagonderwijs. Alleen in enkele specifieke vakgebieden zijn er nog studies van enige omvang, met avondcolleges. Je bent dus al gauw aangewezen op het afstandsonderwijs van de Open Universiteit. Je kunt er terecht voor cultuurwetenschappen, rechten, bedrijfskunde, psychologie, milieukunde en informatica. Voor wie op universitair niveau accountancy wil studeren, is er ook een aanrader: Nyenrode Business Universiteit. Misschien een beetje prijzig, maar dan heb je ook wat.

Heb je veel ervaring op je vakgebied en wil je nu een diploma halen? Dan kun je misschien een verkorte deeltijdopleiding doen. Bekijk wat de mogelijkheden zijn.

Zoek jij een opleiding in deeltijd hbo of wo? Wil je naast het leren ook gewoon blijven werken of een gezin onderhouden? Dan is een deeltijdopleiding (of duaal) ideaal voor jou. Op deeltijd-opleidingen.nl kun je ze bekijken en vergelijken. Tevens kun je hier veel informatie vinden over duale opleidingen.

Wat zou je willen weten?

Hogescholen zijn een aantal jaren geleden gestart met het aanbieden van associate degree opleidingen (ad). De AD opleidingen zijn in het leven geroepen om het gat tussen het mbo en het hbo onderwijs te dichten. Lees verder over associate degree opleidingen.

Wil jij een deeltijdopleiding volgen om je te ontwikkelen in je werk? Mis je bepaalde vaardigheden om verder te groeien? Of wil je je laten omscholen? De overheid betaalt mee via de regeling STAP.

In deeltijd studeren kan op twee manieren; in de klassieke deeltijdstudie, waarbij je maximaal twee dagen in de week colleges volgt en de rest van de tijd thuis studeert, of duaal, waarbij je werkt én studeert en voor allebei studiepunten krijgt. Maar omdat je bij een klassieke deeltijdstudie wel vaak (relevant) werk moet hebben lijken beide vormen op elkaar. Wat is het verschil tussen deeltijd en duale opleidingen?

Gaat jouw werkgever de studiekosten betalen? Die kans is aanwezig als de opleiding nuttig is voor je werk. Betaalt jouw werkgever niet, dan zijn de kosten vaak een belangrijke factor in het keuzeproces. Het is namelijk nogal een besluit om aan een deeltijdopleiding te beginnen. Je verplicht je voor een aantal jaren om een dag of een paar avonden per week aan de studie te gaan. Colleges, groepsopdrachten, zelfstudie, tentamens, het hoort er allemaal bij. Je maakt deze keuze in de hoop er interessant werk of een hoger salaris aan over te houden. Maar hoe hoog is de financiële investering eigenlijk? En betaal je aan een particuliere instelling echt zo veel? Dit hangt af van jouw situatie, soms is een publieke instelling zelfs duurder! Wat kost een deeltijdopleiding in jouw situatie?

Wanneer je kiest voor een duale opleiding, dan heb je wellicht recht op studiefinanciering. Bekijk hier of jij aan de eisen voldoet.

Deeltijd-opleidingen.nl is vijftien jaar geleden opgezet als proeftuin door de Keuzegids (CHOI) en Keuzes. En al snel werd deze website de plek waar de studiekiezer informatie kon verkrijgen over de hbo en wo deeltijdopleidingen in Nederland. Vandaag de dag is dat nog altijd zo! In zijn soort is Deeltijd-opleidingen.nl nu de grootste van Nederland.