Opleidingen Kunst en Creatie in deeltijd en duaal

Deeltijdopleidingen kunst en creatie

Op zoek naar een kunstzinnige deeltijdstudie die je naast je baan kan doen? Er zijn verschillende opleidingen op het gebied van kunst die in deeltijd worden gegeven. Van een heel praktische hbo-opleiding voor fotografen die zich verder willen ontwikkelen tot wo-studies op het gebied van theater of muziek. Voor wie zich professioneel (beeldend) kunstenaar wil noemen, zijn er ook verschillende deeltijdopleidingen. Of jouw hart nou sneller gaat kloppen van muziek, schilderen, ontwerpen, toneel, fotograferen of documentaires maken: er is een geschikte parttime opleiding voor jou!

Opleidingen Kunst, Vormgeving, Muziek en Theater

Ad Media Design

De associate degree Media Design is een opleiding die je de basisvaardigheden leert die je nodig hebt voor een functie in de wereld van mediadesign en digitale media.

HBO Autonome Beeldende Kunst

Werk je op het gebied van kunst, maar heb je nooit een opleiding gedaan op dat gebied? Bekijk dan zeker deze deeltijdopleiding.

HBO Beeldende Kunst en Vormgeving

Werk je op het gebied van beeldende kunst en wil je je verder ontwikkelen met een hbo-opleiding? Ontdek dan deze deeltijdopleiding in kunst.

HBO Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Binnen de opleiding DBKV ga jij je richten op kunst en vormgeving in combinatie met onderwijs. Hoe kun je het beste naar beeldende kunst kijken?

HBO Docent Dans

De deeltijdopleiding Docent Dans leidt professionals op om kinderen en volwassenen te begeleiden in hun ontwikkelingsproces. Hierbij is beweging, kunst en mensenkennis erg belangrijk.

HBO Docent Theater

Ambieer jij een docentschap in de theaterwereld, dan kun jij je doel bereiken met de deeltijdopleiding Docent Theater. Ontdek het hier zelf.

HBO Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie

Werk je als fotograaf maar mis je bepaalde vaardigheden? Of wil je van je hobby je baan maken en professioneel fotograaf worden?

HBO Vormgeving

Wil jij een hbo-opleiding volgen op het gebied van vormgeving met de nadruk op fotograferen? Bekijk dan zeker deze deeltijdopleiding.

WO Muziekwetenschap

Wil jij alles leren over muziekgeschiedenis en de culturele functies van muziek? Tijdens deze wo-studie duik je in de wereld van muziek.

WO Theaterwetenschap

Werk je op het gebied van theater? Of is het boeiende samenspel van tekst, geluid, decor, kostuums, belichting en het spel van de acteurs je grote passie?

Kunstenaar worden?

Is schilderen, ontwerpen, beeldhouwen of op een andere manier kunst maken jouw grote passie? Of word je juist enthousiast van een van de moderne kunstvormen, zoals software kunst, webkunst en interactieve installaties? En wil je daar meer mee gaan doen? Er zijn verschillende deeltijdopleidingen op hbo-niveau die je klaarstomen voor een leven als professioneel kunstenaar, zoals Autonome Beeldende Kunst en Beeldende Kunst en Vormgeving. Na deze deeltijdopleidingen kan je ook solliciteren naar een functie bij culturele instellingen, een museum of in het onderwijs. En na een docentenopleiding kom je natuurlijk voor de klas te staan.

Vormgeving en fotografie opleidingen

Goede foto’s maken is een kunst. Als je je technische vaardigheden op het gebied van fotograferen of documentaires wil ontwikkelen of verbeteren, is de deeltijdopleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie ideaal. Je leert wat je nodig hebt om een nog betere fotograaf te worden. Verschillende hogescholen bieden een deeltijdopleiding op dit gebied aan, soms met een afwijkende naam als ‘Vormgeving’. Vaak komen ook onderwerpen als fotojournalistiek, conceptueel beeld en beeldontwikkeling aan bod. Na deze hbo-opleiding kan je aan de slag bij bijvoorbeeld een krant, een tijdschrift, een reclamebureau of in je eigen studio.

Kunstacademie deeltijd

De lat ligt hoog om binnen te komen bij een Kunstacademie voor een deeltijdopleiding in de kunst. Vaak moet je jouw kunsten vertonen in een toelatingstest en voor de docentenopleidingen heb je zelfs een afgeronde bacheloropleiding in de kunst nodig om te starten. Maar als je eenmaal mag beginnen, dan bruist het van liefde voor het vak. Lees hier alles wat je moet weten over de Kunstacademie deeltijd

Muziek en theater als wetenschap

Als je veel interesse hebt in muziek, is de deeltijdstudie Muziekwetenschap misschien iets voor jou. Naast je baan leer je meer over de geschiedenis van en theorieën over muziek. Ook houd je je natuurlijk bezig met allerlei soorten muziek. Bij de deeltijdopleiding Theaterwetenschap kom je uiteraard veel te weten over theater, maar ook over Kunst en creatie. Theatervoorstellingen en hoe ze overkomen op mensen staan centraal, dus je gaat ze onder meer analyseren. De namen van deze opleidingen zeggen het eigenlijk al: het gaat om universitaire studies. Anders dan bij hbo-opleidingen leiden deze niet op tot een bepaald beroep, zoals muzikant of acteur. Je gaat je kennis inzetten bij bijvoorbeeld een museum, orkest, festival, theatergezelschap, krant of tv-programma.

Open dagen
Hoe kies je een kunst deeltijdopleiding?

Je hebt gekozen voor leren in deeltijd binnen de studierichting kunst en creatie. Of wellicht heeft een duale variant je interesse. Maar voldoet deze opleiding wel echt aan jouw wensen? Met dit 10 stappenplan voor deeltijdopleidingen maak je de juiste studiekeuze.

Wat kost een deeltijdopleiding kunst?

Een publieke kunst-opleiding kost tussen de € 1.506,- en € 2.530,- per jaar (studiejaar 2023-2024), als dit je eerste bachelor opleiding is. Heb jij al een bachelor of master diploma op zak, dan betaal je het ‘normale’ collegegeld en dit kan hoger zijn dan het tarief aan een particuliere hogeschool, kunstacademie of universiteit. Particuliere opleiders bepalen hun eigen tarief, maar leveren meer maatwerk.