Duale opleidingen

Wat zijn duale opleidingen?

In deeltijd studeren kan op twee manieren; in de klassieke deeltijdstudie, waarbij je tot ongeveer 20 uur per week colleges volgt en de rest van de tijd thuis studeert, of duaal, waarbij je werkt én studeert en voor allebei studiepunten krijgt. Maar omdat je bij een klassieke deeltijdstudie wel vaak (relevant) werk moet hebben lijken beide vormen op elkaar.

HBO in deeltijd of duaal

Soms heb je geen keuze, dan biedt een hogeschool alleen maar een deeltijdopleiding aan – of juist alleen een duale opleiding. Maar als er wel keuze is, welke variant kun je dan het beste kiezen? Eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Heb je al werk, dan ligt een deeltijdstudie voor de hand. Zo niet, dan kun je voor duaal kiezen. Want in principe is een deeltijdopleiding op hbo-niveau gericht op mensen die al een baan ‘in het veld’ hebben en zich daarbinnen willen opwerken. Je blijft dus 2 of 3 dagen bij je huidige baan werken, waar je sommige opdrachten kunt uitvoeren, en gaat nog een dag per week naar school. Bij een duale opleiding helpt de hogeschool je met het zoeken naar een baan, waar je een zogenoemde ‘leerarbeidsovereenkomst’ mee sluit. Er gelden striktere regels dan bij een deeltijdopleiding over welk werk geschikt is en soms krijg je daar ook minder voor betaald. Wel krijg je studiepunten voor je gewerkte uren, terwijl dat bij de deeltijdopleiding niet het geval is.

Duale universitaire opleidingen?

In het wetenschappelijk onderwijs bestaan er geen duale opleidingen. Deze studies zijn namelijk niet zozeer op de praktijk gericht, maar juist op het doen van (wetenschappelijk) onderzoek en het ontwikkelen van een academisch denkniveau. Daarom geldt er bij de deeltijdroutes van de universitaire opleidingen ook geen eis dat je relevant werk moet hebben. De keuze in universitaire deeltijdstudies is beperkter. Sommige universiteiten hebben echt een apart programma voor deeltijders, maar vele opleidingen kiezen ervoor om deeltijdstudenten gewoon overdag bij voltijdcolleges te laten aanschuiven.

Wat is een duale Associate degree?

Naast een Associate degree in deeltijd kun je er ook voor kiezen om in twee jaar een duale associate degree (AD) te halen. Je volgt dan de eerste twee jaar van een hbo-opleiding, waarna je een AD-diploma krijgt. Deze mbo+-programma’s zijn ooit ontwikkeld voor mbo’ers die een stapje hoger willen, maar het niet zien zitten om nog een hele hbo-studie te doen. Maar ze staan uiteraard ook open voor havisten en vwo’ers. Heb je na twee jaar toch de smaak te pakken, dan kun je verder studeren om dat bachelor-diploma te halen.

Wat zou je willen weten?

Hogescholen zijn een aantal jaren geleden gestart met het aanbieden van associate degree opleidingen (ad). De AD opleidingen zijn in het leven geroepen om het gat tussen het mbo en het hbo onderwijs te dichten. Lees verder over associate degree opleidingen.

Wil jij een deeltijdopleiding volgen om je te ontwikkelen in je werk? Mis je bepaalde vaardigheden om verder te groeien? Of wil je je laten omscholen? De overheid betaalt mee via de regeling STAP.

In deeltijd studeren kan op twee manieren; in de klassieke deeltijdstudie, waarbij je maximaal twee dagen in de week colleges volgt en de rest van de tijd thuis studeert, of duaal, waarbij je werkt én studeert en voor allebei studiepunten krijgt. Maar omdat je bij een klassieke deeltijdstudie wel vaak (relevant) werk moet hebben lijken beide vormen op elkaar. Wat is het verschil tussen deeltijd en duale opleidingen?

Gaat jouw werkgever de studiekosten betalen? Die kans is aanwezig als de opleiding nuttig is voor je werk. Betaalt jouw werkgever niet, dan zijn de kosten vaak een belangrijke factor in het keuzeproces. Het is namelijk nogal een besluit om aan een deeltijdopleiding te beginnen. Je verplicht je voor een aantal jaren om een dag of een paar avonden per week aan de studie te gaan. Colleges, groepsopdrachten, zelfstudie, tentamens, het hoort er allemaal bij. Je maakt deze keuze in de hoop er interessant werk of een hoger salaris aan over te houden. Maar hoe hoog is de financiële investering eigenlijk? En betaal je aan een particuliere instelling echt zo veel? Dit hangt af van jouw situatie, soms is een publieke instelling zelfs duurder! Wat kost een deeltijdopleiding in jouw situatie?

Wanneer je kiest voor een duale opleiding, dan heb je wellicht recht op studiefinanciering. Bekijk hier of jij aan de eisen voldoet.

Deeltijd-opleidingen.nl is vijftien jaar geleden opgezet als proeftuin door de Keuzegids (CHOI) en Keuzes. En al snel werd deze website de plek waar de studiekiezer informatie kon verkrijgen over de hbo en wo deeltijdopleidingen in Nederland. Vandaag de dag is dat nog altijd zo! In zijn soort is Deeltijd-opleidingen.nl nu de grootste van Nederland.