Stap-budget aanvragen voor opleidingen

Stap-budget deeltijdopleidingen

Wil jij een deeltijdopleiding volgen om je te ontwikkelen in je werk? Mis je bepaalde vaardigheden om verder te groeien? Of wil je je laten omscholen? De overheid betaalt mee via de regeling STAP. Misschien heb je er weleens over gehoord. Maar wat is het precies? En kan jij het aanvragen?

Wat is STAP?

STAP is een nieuwe subsidie voor trainingen, cursussen en opleidingen om mensen te stimuleren zich te blijven ontwikkelen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. De naam zegt het al: deze regeling is bedoeld voor mensen die hun kansen op een betere of nieuwe baan willen vergroten. Een persoonlijk STAP-budget vervangt de mogelijkheid om studiekosten af te trekken van de belastingen, want dat kan niet meer. Je kunt een keer per jaar een persoonlijk budget aanvragen. In totaal zijn er zes aanvraagtermijnen.

Voor wie is het STAP-budget?

STAP is er voor iedereen die minimaal 18 jaar oud is en een opleiding of cursus wil volgen. Wel moet je de nationaliteit van een EU-land hebben. Krijg je een lerarenbeurs, studiefinanciering of een tegemoetkoming voor schoolkosten? Dan kom je niet in aanmerking voor een vergoeding via STAP. De regeling is niet alleen bedoeld voor werkenden die zich verder willen ontwikkelen. Heb je nu of binnenkort geen werk en wil je een opleiding volgen om een baan te vinden? Ook dan kan je gebruikmaken van het STAP-budget.

Hoeveel is het STAP-budget?

De overheid betaalt maximaal € 1.000,- mee aan jouw opleiding. De onderwijsinstelling waar je de opleiding, training of cursus volgt, krijgt dat bedrag. Maar je moet je eigen STAP-budget wel zelf aanvragen, dat doet de school niet voor je. Het gaat om een maximumbedrag. Kost je opleiding bijvoorbeeld € 800,-? Dan is dat het bedrag dat de school ontvangt van de overheid. Kost je opleiding meer dan € 1.000,-? Dan betaal je de rest, dus het bedrag boven € 1,000,-, aan de onderwijsinstelling. Maar let op: per aanvraagtermijn is een bepaald algemeen budget beschikbaar. Als je je vergoeding te laat aanvraagt, kan het zijn dat dat bedrag op is en je moet wachten tot de volgende termijn. Vraag je later in het jaar je STAP-budget aan? Dan bestaat de kans dat je het niet meer kan aanvragen, omdat het totale budget voor het hele jaar al op is.

STAP en deeltijdopleidingen

Wil jij een deeltijdopleiding gaan doen? Voor veel deeltijdopleidingen kan je het STAP-budget aanvragen. Het niveau maakt niet uit. Een STAP-budget mag je gebruiken voor zowel een korte cursus als een complete mbo-opleiding in deeltijd. Wel moet de cursus of opleiding in het scholingsregister van DUO staan. Dan weet je ook zeker dat deze voldoet aan bepaalde voorwaarden op het gebied van kwaliteit. Check dus van tevoren of een bepaalde opleiding of cursus in dit scholingsregister staat. Staat de opleiding van jouw keuze er niet bij? Kijk dan goed of er een opleiding in het register staat die er veel op lijkt. Dan loop je die € 1000 in ieder geval niet mis.

Een STAP-budget aanvragen

Ben je klaar voor het opdoen van nieuwe kennis of het ontwikkelen van vaardigheden die je verder kunnen helpen in je loopbaan? Heb je een interessante deeltijdopleiding gevonden? En heb je gecontroleerd of deze opleiding in het scholingsregister staat? Dan kan je het STAP-budget aanvragen bij UWV. Dat doe je online, je hoeft niet langs te komen bij een kantoor. Als UWV je aanvraag goedkeurt en je STAP-budget overmaakt naar de onderwijsinstelling, kan je niet achterover leunen. Je moet bewijzen dat je de cursus, training of (deeltijd)opleiding ook echt hebt gevolgd. Als je 80 procent van de tijd aanwezig bent tijdens de lessen, voldoe je aan die voorwaarde.

STAP-budget aanvragen: let op de data

Je kunt je START-budget alleen aanvragen voor een (deeltijd)opleiding of cursus die binnen vier weken begint. Ook moet de opleiding starten binnen drie maanden nadat de aanvraagtermijn sluit. Heb je een (deeltijd)opleiding op het oog? Houd de startdata daarvan en de data van de zes aanvraagtermijnen goed in de gaten. Zo voorkom je dat je net te laat bent met aanvragen.

Wat zou je willen weten?

Hogescholen zijn een aantal jaren geleden gestart met het aanbieden van associate degree opleidingen (ad). De AD opleidingen zijn in het leven geroepen om het gat tussen het mbo en het hbo onderwijs te dichten. Lees verder over associate degree opleidingen.

Wil jij een deeltijdopleiding volgen om je te ontwikkelen in je werk? Mis je bepaalde vaardigheden om verder te groeien? Of wil je je laten omscholen? De overheid betaalt mee via de regeling STAP.

In deeltijd studeren kan op twee manieren; in de klassieke deeltijdstudie, waarbij je maximaal twee dagen in de week colleges volgt en de rest van de tijd thuis studeert, of duaal, waarbij je werkt én studeert en voor allebei studiepunten krijgt. Maar omdat je bij een klassieke deeltijdstudie wel vaak (relevant) werk moet hebben lijken beide vormen op elkaar. Wat is het verschil tussen deeltijd en duale opleidingen?

Gaat jouw werkgever de studiekosten betalen? Die kans is aanwezig als de opleiding nuttig is voor je werk. Betaalt jouw werkgever niet, dan zijn de kosten vaak een belangrijke factor in het keuzeproces. Het is namelijk nogal een besluit om aan een deeltijdopleiding te beginnen. Je verplicht je voor een aantal jaren om een dag of een paar avonden per week aan de studie te gaan. Colleges, groepsopdrachten, zelfstudie, tentamens, het hoort er allemaal bij. Je maakt deze keuze in de hoop er interessant werk of een hoger salaris aan over te houden. Maar hoe hoog is de financiële investering eigenlijk? En betaal je aan een particuliere instelling echt zo veel? Dit hangt af van jouw situatie, soms is een publieke instelling zelfs duurder! Wat kost een deeltijdopleiding in jouw situatie?

Wanneer je kiest voor een duale opleiding, dan heb je wellicht recht op studiefinanciering. Bekijk hier of jij aan de eisen voldoet.

Deeltijd-opleidingen.nl is vijftien jaar geleden opgezet als proeftuin door de Keuzegids (CHOI) en Keuzes. En al snel werd deze website de plek waar de studiekiezer informatie kon verkrijgen over de hbo en wo deeltijdopleidingen in Nederland. Vandaag de dag is dat nog altijd zo! In zijn soort is Deeltijd-opleidingen.nl nu de grootste van Nederland.