Stap-budget voor opleidingen is gestopt
Stap-budget deeltijdopleidingen is gestopt
Het STAP-budget, afgekort voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie, was bedoeld als steun voor scholing. Met een jaarlijkse vergoeding tot € 1.000 kon je investeren in opleidingen en cursussen. Maar vanaf 1 januari 2024 is deze regeling gestopt, wat betekent dat het niet meer mogelijk is om aanvragen voor het STAP-budget in te dienen.
Waarom is de STAP-regeling gestopt?
Vanaf 2024 wordt er geen geld meer vrijgemaakt voor het STAP-budget. Dit komt door beslissingen tijdens de voorjaarsbesluitvorming en het is een manier waarop de overheid geld probeert te besparen zonder dat het te veel impact heeft op wat mensen kunnen kopen. De diepe zakken van de overheid lopen tegen hun grenzen aan na een paar dure corona-jaren, de ereschuld aan Groningen, het schadeherstel in de toeslagenaffaire en de stikstofmaatregelingen. Ook is er veel geld nodig voor wapens en steun aan Oekraïne.
Komt er iets in de plaats van het STAP-budget?
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is van plan te onderzoeken hoe ze het stimuleren van Leven Lang Ontwikkelen verder kan bevorderen. Op dit moment kun je dus geen subsidie krijgen voor het volgen van een deeltijdopleiding.
Moet ik mijn STAP-budget terugbetalen?
Jij kreeg het STAP-budget als een voorschot toegewezen, en dat werd meteen uitbetaald aan de opleider. Zodra je de opleiding hebt afgerond, levert de opleider het bewijs van deelname in. Na ontvangst van dat bewijs wordt het voorschot definitief vastgesteld. Na deze vaststelling heb jij geen financiële verplichtingen meer.
En als ik de opleiding niet heb afgerond. Moet ik dan terugbetalen?
Het STAP-budget was een cadeautje. Nadat je de opleiding hebt voltooid, stuurt de opleider het bewijs van deelname door, zelfs als je de opleiding niet succesvol hebt afgerond. Alleen in gevallen van duidelijk misbruik kan het STAP-budget teruggevorderd worden.