HBO-ICT deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding HBO-ICT

Werk je in de IT en ben je toe aan een nieuwe uitdaging, bijvoorbeeld als IT-consultant of informatieanalist? Wil je meer weten over de nieuwste ontwikkelingen in de informatietechnologie, leren hoe je bedrijfsprocessen verbetert met IT of aan de slag om internetcriminelen op te sporen? Of wil je je laten omscholen tot bijvoorbeeld software engineer, maar heb je geen zin of tijd om fulltime te studeren? Tijdens de deeltijdopleiding HBO-ICT aan een hogeschool leer je alles over ICT, van cloud-applicaties ontwikkelen tot informatiesystemen analyseren, ontwerpen en erover adviseren. Je studeert niet alleen, maar werkt op je werkplek ook aan opdrachten en projecten.

De locaties

Als je HBO-ICT in deeltijd wil studeren, kun je terecht bij verschillende hogescholen: Windesheim (locatie Zwolle), Saxion (Enschede en Deventer), de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Arnhem), de Hanze (Groningen), NHL Stenden (Leeuwarden), de Hogeschool Utrecht en de Haagse Hogeschool (Den Haag).

Meer over HBO-ICT in deeltijd

Tijdens deze bachelorstudie werk en leer je tegelijk. Je leert veel over innovatieve ICT-technologieën en hoe bedrijven die kunnen inzetten. Aan bod komen onderwerpen als applicaties, businessprocessen, business IT alignment, veiligheid en software engineering. Het eerste jaar van deze hbo-opleiding is meestal breed. Later specialiseer of verbreed je je op een bepaald gebied. Als je kiest voor de specialisaties software development of programmeren, dan houd je je bezig met onder meer softwareproducten of softwaresystemen. Of misschien wil jij je juist verdiepen in de bedrijfsmatige inzet van ICT. Je leert dan veel over bedrijfsprocessen en hoe je informatiesystemen verbetert met ICT-producten en -oplossingen. Heb je al een duidelijk idee welke kant je op wil na de studie? Bij sommige hogescholen ligt de nadruk iets meer op de bedrijfsmatige kant en bij andere juist iets meer op software engineering.

De toelatingseisen van deze deeltijdstudie

Anders dan je misschien denkt, hoef je geen wiskunde- of bètaknobbel te hebben om ICT te kunnen studeren. Wil je deze hbo-studie doen? Dan heb je een havo-, vwo- of mbo-diploma op niveau 4 nodig. Alle profielen zijn goed. Als je geen van de gevraagde diploma’s hebt, kun je een speciale toelatingstest doen. Daarvoor moet je wel 21 jaar of ouder zijn.

Wat kun je doen na HBO-ICT?

Als je al in de ICT-branche werkt, kun je misschien doorgroeien binnen je huidige werkplek. Of je gaat solliciteren bij een ander bedrijf of organisatie, bijvoorbeeld naar een functie als informatieanalist, IT-architect, projectmanager, softwarespecialist, webdeveloper, systeemanalist, securityconsultant of technisch architect. De baanmogelijkheden hangen af van je specialisatie, maar de baankansen niet: werkgevers zitten te springen om ICT-professionals. Ook kun je aan de slag als zelfstandig consultant. Je adviseert je opdrachtgevers dan bijvoorbeeld over de juiste IT-oplossingen of IT-infrastructuur. Wanneer je klaar bent, kun je tevens een master Computer Science overwegen.

In voltijd?

Op verschillende hogescholen kun je hbo ICT in voltijd vinden. Een andere voltijd ICT opleiding is hbo Informatica.

HBO-ICT HBO-ICT
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm Deeltijd en duaal, bachelor
Opleidingsduur 4 jaar
Isat-code 30020
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Information & Communication Technology

Als je niet over het juiste diploma beschikt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toets aanvragen. De deeltijdopleiding test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding HBO-ICT te mogen beginnen.

Wanneer je de duale HBO-ICT opleiding volgt, dan heb je wellicht recht op studiefinanciering. Kom jij in aanmerking?