HBO Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie deeltijd

Deeltijdopleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie

Werk je als fotograaf maar mis je bepaalde vaardigheden? Of wil je van je hobby je baan maken en professioneel fotograaf worden? Maar heb je geen tijd voor een fulltime opleiding, bijvoorbeeld omdat je een baan hebt? Dan is de deeltijdopleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie gemaakt voor jou. Tijdens deze hbo-opleiding leer je alleen wat je nog moet leren, niet wat je al kan of weet.

Locaties deeltijdopleiding fotografie

Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie in deeltijd studeren kan aan de Nederlandse Fotovakschool. Dat is een faculteit van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. Je kan lessen volgen in Amsterdam, Apeldoorn en Rotterdam.

De inhoud van fotografie in deeltijd

Deze fotografie opleiding is met name bedoeld voor mensen die al kennis en (werk)ervaring hebben op het gebied van fotograferen. Je leert alleen de kennis en vaardigheden die je nog mist. Dat kan op het gebied zijn van bijvoorbeeld digitale beeldbewerking, zwart-wit fotografie, landschapsfotografie, portretfotografie of beeldanalyse. Voor iedereen is de inhoud van deze hbo-opleiding dus anders. Dat geldt ook voor de duur van de studie. Hoe meer kennis en ervaring je al hebt, hoe sneller je de opleiding kan afronden.

Werken na Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie

Tijdens de opleiding leer je en/of verbeter je de technische vaardigheden die je als professioneel fotograaf moet hebben. Of foto’s maken al je beroep is of nog niet, met het diploma op zak kan je aan de slag voor bijvoorbeeld kranten, tijdschriften, uitgeverijen of reclamebureaus. Ook documentaires maken behoort tot de mogelijkheden. Verder werken veel fotografen in hun eigen studio of op locatie bij bijvoorbeeld bruiloften of voor bedrijfspresentaties.

De toelatingseisen van deze deeltijdstudie

Om de deeltijdopleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie te kunnen doen, heb je in ieder geval een mbo-4-, havo- of vwo-diploma nodig. Elk profiel is goed. Verder heb je een intakegesprek met de hogeschool om te kijken of deze opleiding geschikt is voor jou. Vervolgens doe je een online assessment. Dat geeft de hogeschool een beeld van welke technieken op het gebied van fotograferen je voldoende of onvoldoende beheerst. Je stuurt ook eigen werk op, en diploma’s en certificaten als je die hebt. Vervolgens bepaalt de hogeschool welke vakken je nog moet doen om in aanmerking te komen voor het hbo-diploma.

Fotografie in voltijd

Fotografeer je liever in voltijd? Dat kan ook, kijk dan even bij hbo Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie voltijd.

Fotografie aan de Kunstacademie

De deeltijdopleiding Fotografie kun je vinden aan de kunstacademie. Hier kun je meerdere kunstopleidingen onder een dak vinden. Aankomende kunstenaars krijgen hier veel ruimte om zich te ontplooien en kennis te maken met verschillende kunstsoorten. De kunstacademie is ook gewoon een hogeschool, maar dan wel speciaal voor voltijdse en – deeltijd kunstopleidingen.

HBO Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie HBO Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie
Collegegeld 2024-2025 ntb
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 30040
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Applied Photography

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie.