HBO Docent Beeldende Kunst en Vormgeving deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Binnen de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving ga jij je richten op kunst en vormgeving in combinatie met onderwijs. Hoe kun je het beste naar beeldende kunst kijken? Welke kleuren geven meer diepte? Of hoe zorgt de gulden snede voor een betere verhouding? Heb jij die kennis in huis en wil je dit graag overbrengen? Na de opleiding kun jij dat, maar je leert ook presteren, communiceren, analyseren en natuurlijk vormgeven.

Locaties Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Voor een docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving in deeltijd is er genoeg keuze. Aan de Artez in Zwolle en Arnhem, de Hogeschool Rotterdam en bij Fontys Hogescholen in Tilburg kun je de volledige 4-jarige deeltijdbachelor volgen. Aan de AHK in Amsterdam (Breitner Academie) en de HKU in Utrecht kun je een verkort programma volgen van 2 jaar. Daarvoor is de toelatingseis dat je al een hbo-kunstdiploma hebt. De hogescholen kennen dus een strenge selectieprocedure. Ook is er vaak relevant werk vereist. Bij Fontys Hogescholen kun je, als je al werk hebt, bij de duale variant terecht. Deze duale variant duurt 1 jaar.

De inhoud van deze deeltijdopleiding

Als docent in opleiding ben je ongeveer de helft van de tijd bezig met het maken van eigen creaties. Dat is niet beperkt tot één kunstvorm, je richt je op verschillende disciplines zoals schilderen, boetseren en animaties maken. Daarnaast krijg je een basis in de filosofie en kunstgeschiedenis. Specifiek voor de docentopleidingen zijn vakken als pedagogiek, onderwijskunde en psychologie. En je gaat tijdens je studie op stage in de klas. Met je diploma kun je lesgeven op alle niveaus van het voortgezet onderwijs, in het mbo en hbo, of bij volwasseneneducatie. Soms kun je je aan het eind van je studie toeleggen op een bepaalde discipline, zoals fotografie of meubelontwerp.

Toelatingseisen Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving dien je minimaal een diploma van de havo of het vwo op zak te hebben. Ook voldoet een mbo-diploma op niveau 4. Minstens zo belangrijk zijn je talenten op gebied van beeldende kunst. De hogescholen toetsen deze talenten met een toelatingsexamen. Je wordt pas toegelaten na een positief oordeel van de hogeschool. Zo kijken ze naar je beeldend vermogen, hoe je werkt vanuit waarneming en concept, wat je gevoel voor kleuren is en of je uniek bent. Verder verwachten ze dat je goed kunt communiceren en in bezit bent van voldoende zelfreflectie.

Liever in voltijd

Het is ook mogelijk om de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving in voltijd te volgen. Er zijn diverse hogescholen die de opleiding aanbieden.

Masters

Nog geen zin om de arbeidsmarkt te betreden? Overweeg dan een master Voortgezette kunstopleiding.

DBKV aan de Kunstacademie

De deeltijd docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving kun je vinden aan een kunstacademie. Hier kun je meerdere kunstopleidingen onder een dak vinden en ook om docent te kunnen worden in de kunsten. De kunstacademie is ook gewoon een hogeschool, maar dan wel speciaal voor voltijdse en – deeltijd kunstopleidingen.

  • Waar kun je de duale opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving volgen?
  • » Fontys Hogescholen
HBO Docent Beeldende Kunst en Vormgeving HBO Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 39100
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Fine Art and Design in Education

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de opleiding DBKV.

Wanneer je kiest voor de duale opleiding DBKV en je niet ouder bent dan 30 jaar, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Je komt in aanmerking als dit je eerste hbo (of wo) opleiding is en je in bezit bent van een Nederlands paspoort (of verblijfsvergunning type II, III of IV). Je kunt dan o.a. een studielening ontvangen om je studie te bekostigen.