HBO Opleiding tot Leraar Nederlandse Gebarentaal deeltijd

Deeltijdopleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal

Ga jij de uitdaging aan om de kloof tussen horenden en doven zoveel mogelijk te verkleinen? Of leid je graag mensen op om dit te doen? Bij de gecombineerde opleiding tot tolk en leraar gebarentaal kun je je hierin specialiseren. Je leert in vier jaar niet alleen aan dove kinderen en volwassenen hoe zij zich in gebarentaal kunnen uiten, maar geeft ook les aan horende familieleden en partners.

Welke hogescholen bieden de lerarenopleiding Nederlandse gebarentaal aan?

De enige optie voor een opleiding tot Leraar Nederlandse Gebarentaal – deeltijd én voltijd - is bij Hogeschool Utrecht. De opleiding start jaarlijks alleen in september en duurt 4 jaar. Je bent ongeveer 40 uur per week met de opleiding bezig. De deeltijdopleiding bevat hoorcolleges, werkcolleges, projecten en een stage. Om te mogen beginnen aan de opleiding heb je een mbo-diploma (niveau 4) nodig. Ook mag je starten met een havo- of vwo-diploma. Beschik je niet over een toelaatbaar diploma? Vraag dan een 21+ toets aan, mits je 21 jaar of ouder bent.

Wat kun je worden na deze deeltijdopleiding?

Tolken en leraren Nederlandse Gebarentaal gaan vaak als zzp’er aan de slag, of vinden een baan op een school voor doven en slechthorenden. Ook kun je familieleden van een dove of slechthorend familielid leren om te communiceren. Door jou kunnen horenden en doven elkaar veel beter begrijpen.

De Opleiding tot Leraar Nederlandse Gebarentaal

Bij de start van je opleiding tot Leraar Nederlandse Gebarentaal kies je meteen voor een richting: tolk of leraar gebarentaal. Je leert niet alleen hoe je dove mensen kunt ondersteunen in hun communicatie, maar ook hoe je communicatie tussen hen en hun horende familieleden mogelijk kunt maken. Het eerste jaar volgen de toekomstige docenten en tolken NGT dezelfde vakken. Het is belangrijk dat je zelf de gebarentaal volledig beheerst. Na het eerste jaar doe je de vaardigheden voor jouw specialisatie belangrijk zijn en volg je algemene vakken zoals didactiek.

In voltijd

De gebarentaal opleiding kun je ook in voltijd studeren. Voor meer informatie kun je op HBOstart kijken bij Opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal.

Verder met een master

Heb je de behoefte om na deze opleiding nog een opleiding te doen? Ga dan kijken bij de volgende masteropleidingen Speciaal onderwijs, Leren en innoveren en Pedagogiek. Ook kun je een master voor lerarenopleidingen overwegen, hiermee kun je op de bovenbouw van een middelbare school lesgeven.

  • Waar kun je de deeltijdopleiding tot Leraar Nederlandse Gebarentaal volgen?
  • » Hogeschool Utrecht
HBO Opleiding tot Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT) HBO Opleiding tot Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm Deeltijd, bachelor
Opleidingsduur 4 jaar
Isat-code 34104
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Teacher Sign Language of the Netherlands (SLN)/ Bachelor SLN Interpreter

Heb je niet de juiste diploma’s behaald, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kun je misschien een toelatingsonderzoek 21+ doen voor Leraar Gebarentaal.