Ad Kinderopvang deeltijd

Deeltijdopleiding Ad Kinderopvang

Ben jij geïnteresseerd in een carrière in de kinderopvang? Dan is de associate degree Kinderopvang een uitstekende keuze voor jou! Deze opleiding biedt je de kans om in slechts twee jaar een waardevol diploma te behalen, waarmee je direct aan de slag kunt in de kinderopvangsector. Je leert alles wat je nodig hebt om een professionele kinderopvangmedewerker te worden. Je leert bijvoorbeeld hoe je kinderen op de juiste manier stimuleert in hun ontwikkeling, hoe je een veilige en gezonde omgeving voor ze creëert en hoe je de ouders of opvoeders op de hoogte houdt van de ontwikkelingen van hun kinderen. Ook leer je hoe je om moet gaan met kinderen die extra zorg of aandacht nodig hebben. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het leidinggeven aan een team van medewerkers en het organiseren van activiteiten en evenementen.

Het programma van de AD Kinderopvang

In het eerste jaar leg je een stevige basis door het volgen van verschillende modules zoals bijvoorbeeld Inleiding in de Pedagogiek en Ontwikkelingspsychologie. Daarnaast besteed je een belangrijk deel van het eerste jaar aan de ontwikkeling van onmisbare skills als observeren, rapporteren, signaleren en het bieden van passende ondersteuning. Verder leer je goed te communiceren met kinderen en hun ouders/opvoeders en ontdek je wat het belang is voor kinderen van spelen. Voorbeelden van modules die je het eerste jaar kunt verwachten:

 • Communicatie met kinderen en opvoeders
 • Inleiding in de pedagogiek
 • Ontwikkelingspsychologie in de kinderopvang
 • Spelen en ontwikkelen
 • Onderzoeken en rapporteren
 • Signaleren en passende ondersteuning

Diversiteit speelt een grote rol in het tweede studiejaar. Je leert bijvoorbeeld hoe je omgaat met de verschillen in de samenleving en in de ontwikkeling van kinderen. Ook ontwikkel je skills voor het coachen en trainen van collega’s en leer je hoe je de kwaliteit in de kinderopvang hoog houdt, bijvoorbeeld door beleidsvorming. Aan het einde van je opleiding laat je door middel van je afstudeerproject zien dat je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om in de kinderopvang te kunnen gaan werken. Voorbeelden van modules die je het tweede jaar kunt verwachten:

 • Training en teamcoaching in de kinderopvang
 • Beleid in de kinderopvang
 • Diversiteit in de samenleving
 • Ontwikkelingsdiversiteit
 • Risico's in opvoeding en ontwikkeling
 • Afstudeerproject
 • Stage

Toelatingseisen Ad Kinderopvang

Heb je interesse in de associate degree Jeugdwerker, dan is het handig te weten wat de toelatingseisen zijn. Iedereen met een havo- of vwo-diploma wordt toegelaten, ongeacht het profiel dat diegene heeft gekozen. Heb je een mbo-diploma niveau 4 op zak? Ook dan ben je van harte welkom.

Je toekomst na de associate degree Kinderopvang

De associate degree Jeugdwerker is een opleiding die je veel mogelijkheden biedt. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als speltherapeut, activiteitenbegeleider, jongerenbegeleider of opvoedkundige, of je kunt gaan werken bij hulpverlener in de jeugdhulp. Wil je liever doorstuderen? Dan kun je je aanmelden voor een bacheloropleiding zoals Social Work of Pedagogiek. Ook kun je je verder specialiseren door bijvoorbeeld een post-hbo-opleiding te volgen op het gebied van autisme of gedragsproblemen.

Ad Kinderopvang Ad Kinderopvang
Collegegeld 2024-2025 ntb
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (associate degree) 2 jaar
Isat-code 80095
Studielast 120, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Internationale naam -
Hogeschool Windesheim
Wat wordt jouw volgende stap? Ontdek het bij hogeschool Windesheim

De volgende generatie opleiden en klaarstomen voor de toekomst, past dat bij je? Onze onderwijsopleidingen zijn gericht op het omgaan met maatschappelijke veranderingen. Of je nu al in het onderwijs werkt, net begint of wil switchen: wij bieden verdiepende opleidingen, cursussen en masters om je vaardigheden te versterken. Ontdek meer over onze onderwijsopleidingen: Hbo-opleidingen voltijd, deeltijd en duaal in Almere en Zwolle | Windesheim