Ad Jeugdwerker deeltijd

Deeltijdopleiding Ad Jeugdwerker

Werk jij graag met kinderen en jongeren? En wil je een impactvolle rol spelen in het leven van kwetsbare jongeren en ze ondersteunen bij hun ontwikkeling? Dan is de associate degree Jeugdwerker iets voor jou! Deze tweejarige hbo-opleiding bereidt je voor op een carrière in het jeugdwerk. Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag in de jeugdzorg, het onderwijs of het jongerenwerk. De opleiding bestaat uit theoretische en praktijkgerichte vakken, waarbij je leert hoe je kinderen en jongeren ondersteunt bij hun persoonlijke, sociale en maatschappelijke ontwikkeling. Daarnaast leer je hoe je problemen en risico's bij kinderen en jongeren signaleert en hoe je hierop anticipeert. Als jeugdwerker lever je een belangrijke bijdrage aan het leven van kwetsbare kinderen en jongeren. Je kunt hen helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en zelfredzaamheid. Daarnaast ondersteun je kwetsbare jongeren bij het vinden van hun weg in de maatschappij en bij het oplossen van problemen. Een Associate degree is een 2-jarige hbo-opleiding die je opleidt naar een wettelijk erkend getuigschrift. Ad-opleidingen zijn in nauw overleg met het werkveld ontwikkeld. Na afloop van de associate degree Jeugdwerker kun je dan ook direct aan de slag in dit werkveld.

Het programma van de AD Jeugdwerker

In het eerste jaar hou je je bezig met de sociale ontwikkeling van het kind en leer je met hen en hun ouders/opvoeders communiceren. Je signaleert en observeert problemen en gaat een preventieplan schrijven. Ook algemene vaardigheden als methodisch werken en het doen van onderzoek komen aan bod. Voorbeelden van modules die je het eerste jaar kunt verwachten:

 • Communiceren met kinderen en ouders/opvoeders
 • Waarnemen en observeren
 • De sociale ontwikkeling van het kind
 • Methodisch werken
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
 • Signaleren en preventie

Tijdens het tweede studiejaar ga je je volledig focussen op opvoedingsondersteuning in de jeugdzorg. Zo leer je welke risico’s er zijn als het om opvoeden gaat en welke invloeden uit de omgeving van het kind van belang zijn voor zijn/haar ontwikkeling. Het begrijpen van de verschillende leefwerelden wordt ook uitgebreid behandeld. Voorbeelden van modules die je het tweede jaar kunt verwachten:

 • Ondersteuning en coaching bij het opvoeden van kinderen/jongeren
 • Risico's in opvoeding en ontwikkeling
 • Systeem- en krachtgericht werken
 • Jeugdzorg en jeugdbeleid
 • Leefwerelden en diversiteit
 • Mediawijsheid, gezondheid en leefstijl
 • Stage
 • Afstudeerproject

Toelatingseisen Ad Jeugdwerker

Heb je interesse in de associate degree Jeugdwerker, dan is het handig te weten wat de toelatingseisen zijn. Iedereen met een havo- of vwo-diploma wordt toegelaten, ongeacht het profiel dat diegene heeft gekozen. Heb je een mbo-diploma niveau 4 op zak? Ook dan ben je van harte welkom.

Je toekomst na de associate degree Jeugdwerker

De associate degree Jeugdwerker is een opleiding die je veel mogelijkheden biedt. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als speltherapeut, activiteitenbegeleider, jongerenbegeleider of opvoedkundige, of je kunt gaan werken bij hulpverlener in de jeugdhulp. Wil je liever doorstuderen? Dan kun je je aanmelden voor een bacheloropleiding zoals Social Work of Pedagogiek. Ook kun je je verder specialiseren door bijvoorbeeld een post-hbo-opleiding te volgen op het gebied van autisme of gedragsproblemen.

 • Waar kun je de AD opleiding Jeugdwerker in deeltijd volgen?
 • » Hogeschool NTI
Ad Jeugdwerker Ad Jeugdwerker
Collegegeld 2024-2025 ntb
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (associate degree) 2 jaar
Isat-code 80118
Studielast 120, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Internationale naam -
Hogeschool Windesheim
Wat wordt jouw volgende stap? Ontdek het bij hogeschool Windesheim

De volgende generatie opleiden en klaarstomen voor de toekomst, past dat bij je? Onze onderwijsopleidingen zijn gericht op het omgaan met maatschappelijke veranderingen. Of je nu al in het onderwijs werkt, net begint of wil switchen: wij bieden verdiepende opleidingen, cursussen en masters om je vaardigheden te versterken. Ontdek meer over onze onderwijsopleidingen: Hbo-opleidingen voltijd, deeltijd en duaal in Almere en Zwolle | Windesheim