Deeltijdopleidingen Leraar Talen

Deeltijdopleidingen Leraar Talen

Chat GTP en Google Translate bieden een helpende hand, maar toch blijven vreemde talen een uitdaging. Docenten Engels, Duits, Frans of Spaans hebben in onze geglobaliseerde wereld dan ook een belangrijke functie. Voor docenten Nederlands is er trouwens ook een markt, zelfs in het buitenland. Weet je studenten te motiveren, dan kun je al je kennis over taal, cultuur en literatuur prima kwijt. Hier lees je alles over het leren onderwijzen.

Welke lerarenopleidingen in talen zijn er?

Lerarenopleiding Duits deeltijd/duaal

Denk je aan een overstap naar het onderwijs om je liefde voor Duits te delen?

Lerarenopleiding Engels deeltijd/duaal

Als je passie hebt voor Engels én onderwijs.

Lerarenopleiding Frans deeltijd/duaal

Noem jij jezelf een echte liefhebber van de Franse taal en cultuur?

Lerarenopleiding Fries deeltijd

Als je hart sneller gaat kloppen van de Friese taal, cultuur en literatuur.

Lerarenopleiding Nederlands deeltijd/duaal

Zie je in een tekst altijd meteen de schrijffouten?

Lerarenopleiding Spaans deeltijd/duaal

Maak de overstap naar het onderwijs en word docent Spaans!

Lerarenopleiding Talen deeltijd

Zoek je een flexibele deeltijdstudie om je lesbevoegdheid te halen?

De lerarenopleidingen talen

Om aan anderen een taal te leren, moet je zelf die taal natuurlijk volledig onder de knie hebben. Een grote woordenschat, voldoende kennis van de grammatica en een feilloze uitspraak zijn nodig om je klas een taal te leren spreken, schrijven en lezen. Ook voor kennis van het land, de geschiedenis, de cultuur en de (jeugd)literatuur wordt in de beginfase veel tijd ingeruimd. Later in de studie verschuift het zwaartepunt naar pedagogische en didactische vaardigheden. Als je wilt, kan je je soms ook specialiseren in onderwerpen als drama, jeugdliteratuur of lesgeven in het beroepsonderwijs. Enkele opleidingen bieden ook een variant waarin al het onderwijs in die 'andere' taal wordt gegeven. Veel studenten bij deze opleidingen hebben al een baan in het onderwijs. Binnen dat werk voeren ze ook hun praktijkopdrachten uit. Wie nog geen lesbaan heeft, gaat op stage. In het laatste jaar ben je leraar in opleiding (lio). Je draait dan volwaardig mee op een school. Meestal word je hiervoor betaald.

De hogescholen

Het lerarenopleidingenaanbod deeltijd Nederland en Engels is groot. Je kunt de opleidingen volgen bij verschillende hogescholen. Ook voor Frans en Duits in deeltijd kun je door heel Nederland terecht. Aan Fontys Hogescholen en de Hogeschool Utrecht kun je in deeltijd studeren voor leraar Spaans. En NHL Stenden in Leeuwarden biedt een lerarenopleiding Fries. Er zijn ook particuliere aanbieders, bijvoorbeeld bij het NCOI of het LOI. Bij het LOI kun je naast de afstandsvariant ook klassikale variant in deeltijd volgen. Saxion Next is een andere particuliere aanbieder.

De arbeidsmarkt voor leraren

Op dit moment is het heel goed te doen om na een lerarenopleiding van een bepaalde taal een baan te vinden.

Hoe kan ik worden toegelaten tot een lerarenopleiding van een taal?

Als de lerarenopleiding je eerste hbo studie wordt, heb je officieel een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) nodig om eraan te mogen beginnen. Als havist moet je ook examen hebben gedaan in de taal waarin je leraar wilt worden, behalve bij Spaans. Wie geen van deze diploma's heeft, kan ook worden toegelaten na een toelatingsexamen 21+.

Lerarenopleidingen in voltijd

De lerarenopleidingen die hier worden genoemd zijn ook in voltijd te volgen. Kijk hier voor meer informatie over de voltijd lerarenopleidingen talen.

Masteropleidingen

Ben jij nog niet uitgeleerd? Bekijk dan mogelijkheden om door te studeren. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een master Speciaal onderwijs, een master Leren en innoveren of een op kinderen gerichte master Pedagogiek. Met een Lerarenopleidingen master kun je les gaan geven op de bovenbouw.