Deeltijdopleidingen - Kies in 10 stappen
Hoe kies je een deeltijdopleiding?
Je wilt in deeltijd gaan studeren. Ofwel omdat je al een baan hebt en graag nog wat meer kennis vergaart met een hbo- of wo-opleiding. Of omdat je eigenlijk al meteen na de middelbare school aan het werk wilt, maar toch ook een diploma op zak wilt hebben. Welke opleiding kun je dan het beste gaan doen en bij welke hogeschool? En weet je wel zeker dat die opleiding aan al je wensen voldoet? Met het 10-stappenplan kom je bij de juiste keuze uit.
Stap 1: Kies een studierichting
Bedenk welke studie bij jou past. Als je al een baan hebt, dan zit je inmiddels al in een bepaalde richting - maar denk niet te smal. Wil je over tien jaar nog steeds hetzelfde werk doen? Waar ben je goed in, waar gaat je hart naar uit? Er zijn verplegers die door studie een stap naar het management maken, en er zijn economen die zich omscholen tot leraar. Het is maar wat je wilt! Bespreek het met vrienden, doe keuzetests op internet en lees verder op deze website! Kies een studierichting die bij je interesses aansluit en bekijk de beschreven opleidingen. En gebruik de navigatie naar verwante studies om verder te kijken.
Stap 2: Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt?
Misschien ga je puur uit interesse in het vak een opleiding doen (als hobby) of heeft je werkgever je promotie beloofd als je het diploma haalt. Dan kan je deze stap overslaan. Maar ga je echt naar (nieuw) werk op zoek nadat je het diploma hebt, dan is het belangrijk om te weten wat je kansen op de arbeidsmarkt zijn. Lees de pagina's over opleidingen en bekijk de grafiekjes over de arbeidsmarkt bij de meeste studies. Hoe groter de diamant, hoe beter. Ook de vorm zegt veel. Een piek linksboven betekent een hoog startsalaris. En een deuk rechtsonder is weinig kans op fulltime werk. Bepaal zelf wat jij belangrijk vindt.
Stap 3: Waar kun je deeltijdopleiding volgen?
In elke studierichting zie je van een of meer opleidingen waar je deze in deeltijd - en soms ook duaal - kunt studeren. Misschien zoek je als eerste in je eigen regio. Maar kijk ook of er met een beetje extra reistijd niet een veel betere studie te vinden is. Het deeltijdaanbod is bij sommige studies erg beperkt, dan is kiezen voor een andere regio soms wel erg ver. Je kunt dan ook voor afstandsonderwijs kiezen, bijvoorbeeld bij het NTI, LOI of andere particuliere instellingen als Markus Verbeek of Capabel Hogeschool
Stap 4: Is de deeltijdopleiding erkend?
Alle opleidingen op deze website zijn officieel geaccrediteerd, dus door de overheid erkend. Belangrijk, want dan stelt je diploma ook iets voor. Kom je een advertentie tegen van een opleiding of een instelling die niet op deze website staat? Dan zijn er twee dingen mogelijk: je hebt met een officieuze instantie te maken zonder garantie van kwaliteit, of de opleiding is zo recent erkend dat die nog niet op deze website is opgenomen. Je kunt dat zelf checken bij de officiële keurmeester van het hoger onderwijs. Ga naar www.nvao.nl, onder 'beoordeelde opleidingen'. Bij twijfel kan je ook mailen met de NVAO.
Stap 5: Is die opleiding wel echt in deeltijd?
Sommige deeltijdopleidingen verwachten van je dat je 40 uur per week aan je studie besteedt. Dat is vreemd, zeker geen deeltijd. Maar het onderwijs kan ook op andere manieren niet ‘echt’ deeltijd zijn. Soms moet je bijvoorbeeld aanschuiven bij werkcolleges van de voltijdopleiding. Daar zit je dan, in een volle collegezaal, met je drive om efficiënt bij te leren, tussen jonge studenten die alles uitgelegd moeten krijgen. Bij studies met weinig deeltijdstudenten loop je dit risico. Heeft zo’n deeltijdopleiding weinig eerstejaars en voornamelijk overdag college? Dan is er vrijwel zeker sprake van zogenoemd ‘aanschuifonderwijs’.
Stap 6: Zijn er speciale toelatingseisen?
Sommige deeltijdopleidingen zijn er voor een specifieke groep studenten, zoals mbo’ers met een bepaald diploma en relevante werkplek. We melden dat in de tekst. Voldoe je niet aan de eisen, kijk dan hoe je die kunt omzeilen: via een collega-opleiding of misschien door eerst een parttime baan te zoeken. Houd er rekening mee dat het overgrote deel van hbo-opleidingen in deeltijd van je verwacht dat je (op een gegeven moment) een relevante baan naast je studie hebt.
Stap 7: Hoeveel studiegenoten heb je?
Of je het fijner vindt om met een select clubje te studeren of juist veel jaargenoten wilt hebben is persoonlijk. Maar met een grote lichting heb je wel meer kans om met opdrachten samen te werken of een vuist te maken als iets niet goed is geregeld bij de deeltijdopleiding.
Stap 8: Let op de studiekosten!
De publieke instellingen vragen collegegeld ergens tussen de € 1.506,- en € 2.530,- per jaar (2023-2024). Particuliere instituten vragen soms meer (zoals het NCOI en Markus Verbeek) en soms minder dan deze bedragen. Is de deeltijdopleiding je tweede studie, dan geldt in de meeste gevallen het instellingscollegegeld, dat vele malen hoger ligt dan dit wettelijke collegegeld. Let vooral ook op het collegegeld, want enkele veranderingen daarin zijn al doorgevoerd en met de huidige kabinetsplannen wordt de situatie voor deeltijders er niet beter op.
Stap 9: Kwaliteitsoordelen maar niet voor deeltijdopleidingen
In onder andere de Keuzegids en de EW gids zijn specifieke gegevens over voltijd hbo- en wo-opleidingen verzameld om de kwaliteit te beoordelen. Deze gidsen kijken bijvoorbeeld naar slaagkansen, studentenoordelen en oordelen van experts over het niveau van opleidingen. Aan de hand van deze rankings kun je zien welke opleidingen als beste worden beoordeeld. Helaas zijn er geen speciale rankings beschikbaar voor deeltijdopleidingen.
Stap 10: Ga kijken bij de deeltijdopleidingen
Als het goed is, heb je nu één of een paar opleidingen die je het meest aanspreken. Maar schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen. Vaak zijn er speciale informatieavonden deeltijd. Proef de sfeer en stel kritische vragen. Zo kun je zien of je indrukken kloppen.