HBO Lerarenopleiding Maatschappijleer deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Leraar Maatschappijleer

Sociale en politieke vraagstukken en ontwikkelingen boeien jou echt. Wil je daar je werk van maken? En jongeren laten nadenken, discussiëren en de maatschappij analyseren vanuit verschillende invalshoeken? Na de deeltijdopleiding Leraar 2e graad Maatschappijleer weet je hoe je dat aanpakt. Deze docentenopleiding in deeltijd kan je volgen in verschillende steden door het hele land.

Locaties opleiding

De tweedegraads lesbevoegdheid om de vakken maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap te mogen geven, kan je halen aan een paar hogescholen. De deeltijdopleiding Leraar Maatschappijleer volgen is mogelijk in de steden Amsterdam (Hogeschool van Amsterdam), Tilburg (Fontys), Rotterdam (Hogeschool Rotterdam), Leeuwarden en Groningen (beide NHL Stenden Hogeschool).

Toelatingseisen Leraar Maatschappijleer in deeltijd

Je wordt toegelaten tot deze tweedegraads lerarenopleiding met een vwo- of havodiploma. Alle profielen en vakkenpakketten zijn goed. Ook met een diploma van een mbo-opleiding op niveau 4 voldoe je aan de toelatingseisen. Heb je niet de juiste vooropleiding, maar wel genoeg motivatie? Dan is het mogelijk om een toelatingstest te doen. Daarmee laat je zien dat je over voldoende capaciteiten en kennis beschikt om een hbo-opleiding succesvol af te ronden.

Wat je leert tijdens deze deeltijdopleiding

De maatschappij in brede zin staat centraal in deze opleiding. Je krijgt les over onderwerpen als politiek, criminaliteit, de pluriforme samenleving, arbeid en de verzorgingsstaat. Naast de verplichte vakken, volg je een minor over bijvoorbeeld talentontwikkeling of passend onderwijs. Met een minor verdiep je je verder op je vakgebied of verbreed je je kennis op een ander gebied. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden om op een boeiende manier les te geven over deze onderwerpen. Dit doe je via vakken als onderwijskunde en vakdidactiek. Een docent moet goed kunnen communiceren, reflecteren, samenwerken en organiseren. Daarom is daar ook aandacht voor tijdens deze hbo-bachelor in deeltijd. Deze lerarenopleiding in deeltijd duurt bij de meeste hogescholen in principe vier jaar. Bij sommige kan je zelf je studietempo bepalen en er langer of korter over doen. Verder is het vaak mogelijk om vrijstellingen te krijgen en zo sneller je diploma te halen. Dit hangt af van je werkervaring, vooropleiding en kennis.

Solliciteren na Leraar Maatschappijleer in deeltijd

Na deze hbo-opleiding tot docent heb je een tweedegraads lesbevoegdheid. Dit betekent dat je als docent maatschappijleer voor de klas mag staan bij leerlingen in de onderbouw van de havo of het vwo. Kies je voor werken op het vmbo? Dan word je docent maatschappijkunde. Op een mbo-school geef je het vak burgerschap. Of ga jij nog een aansluitende master doen?

Voltijd studie

Volg je liever de voltijd lerarenopleiding? Hier kun je meer informatie over Lerarenopleiding Maatschappijleer in voltijd vinden.

HBO Opleiding tot Leraar Maatschappijleer HBO Opleiding tot Leraar Maatschappijleer
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm Deeltijd en duaal, bachelor
Opleidingsduur 4 jaar
Isat-code 35411
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in Social Studies

Geen diploma? Maar ben je wel minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen om toch toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Maatschappijleer.

Wanneer je kiest voor een duale lerarenopleiding Maatschappijleer, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Bekijk de voorwaarden voor studiefinanciering tijdens je duale opleiding.