HBO Lerarenopleiding Techniek deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Leraar Techniek

Werk je met techniek? En wil je je kennis overbrengen op jongeren? Voor wie de overstap naar het onderwijs wil maken naast een baan, is er deze technische deeltijdopleiding. Deze lerarenopleiding op hbo-niveau bereidt je goed voor op het vak van docent techniek.

Locaties van deze tweedegraads lerarenopleiding

Er zijn twee hogescholen die jou in deeltijd begeleiden op de weg naar je nieuwe carrière als docent techniek. Dit zijn de Hogeschool Utrecht en Fontys Hogeschool. Kies je voor Fontys, dan volg je colleges in Tilburg.

Toelating tot de deeltijdopleiding Leraar Techniek

Om te mogen starten met deze hbo-opleiding in deeltijd, moet je beschikken over een vwo-, havo- of mbo-diploma op niveau 4. Heb je havo of vwo gedaan, dan stellen de hogescholen eisen aan je vakkenpakket. Havisten en vwo'ers moeten het N&T-profiel of het N&G-profiel hebben gedaan. Heb je vwo gedaan met het profiel E&M? Als je eindexamen deed in het vak natuurkunde of het vak natuur, leven & technologie, voldoe je ook aan de toelatingseisen. Dit geldt niet voor havisten met een E&M- of C&M-profiel en vwo'ers met een C&M-profiel. Heb je niet de juiste papieren, maar ben je wel heel gemotiveerd om deze lerarenopleiding te volgen? Dan kan je een speciale toelatingstest maken.

Dit leer je tijdens de lerarenopleiding Techniek in deeltijd

Je kennis over technische onderwerpen als techniek, elektronica en natuurkunde opfrissen, verdiepen en verbreden, staat centraal tijdens deze bachelor. Ook leer je meer over bijvoorbeeld de laatste ontwikkelingen op ICT-gebied, het ontwerpen en maken van producten en mediavormgeving. Om na de opleiding beslagen ten ijs te komen als docent, ontwikkel je vaardigheden als onderzoek doen, verslagleggen en presenteren. Verder krijg je colleges over onder meer onderwijskunde, pedagogiek en vakdidactiek. Dankzij zulke vakken weet je hoe je leerzame lessen geeft, maar ook hoe je leerlingen met problemen begeleidt én zorgt voor een goede sfeer in de klas.

Aan de slag na de deeltijdstudie Leraar Techniek

Als tweedegraads leraar techniek maak je jongeren op een vmbo- of mbo-school enthousiast over onderwerpen als robotica, elektrische systemen en elektronica. Met je tweedegraads lesbevoegdheid mag je ook lesgeven aan leerlingen in de onderbouw van havo en vwo. Je stimuleert je leerlingen hun technische vaardigheden verder te ontwikkelen. Daarnaast maak je lessen en toetsen. Wil je meer? Dan zijn er mogelijkheden rond het invoeren van nieuwe bètavakken op je school of buiten het onderwijs bij bijvoorbeeld een pedagogisch centrum of een uitgever van schoolboeken. Een andere mogelijkheid is een master voor leraren.

Voltijdse lerarenopleiding

Voor de voltijdse variant kun je kijken bij de Lerarenopleiding Techniek in voltijd.

HBO Opleiding tot Leraar Techniek HBO Opleiding tot Leraar Techniek
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm Deeltijd en duaal, bachelor
Opleidingsduur 4 jaar
Isat-code 35254
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in Technology

Geen diploma? Maar ben je wel minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen om toch toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Techniek.

Wanneer je kiest voor een duale lerarenopleiding Techniek, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Bekijk de voorwaarden voor studiefinanciering tijdens je duale opleiding.