HBO Commerciële Economie deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Commerciële Economie

Als commercieel econoom ben je de expert op het gebied van verkoop. Je kent de verhoudingen tussen vraag en aanbod en weet als de beste hoe je een product aan de man kan brengen. Je kunt voor de opleiding kiezen als je al aan het werk bent en meer commerciële kennis wilt ontwikkelen, of als je net van school komt en kennis meteen in de praktijk wilt toepassen. De arbeidsmarkt na hbo Commerciële Economie is conjunctuurgevoelig, ondanks dit blijft het overal een populaire opleiding.

Locaties CE

Een deeltijdopleiding Commerciële Economie kun je in het hele land volgen. Veel opleidingen vereisen een relevante werkplek, waar je praktijkopdrachten uit kunt voeren. Bij andere hogescholen ben je ook zonder die werkplek toelaatbaar, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat je de theorie in een praktijksituatie toe kunt passen. Ook bij de particuliere aanbieders NCOI, NTI en LOI kun je Commerciële Economie studeren. Die laatste twee bieden afstandsonderwijs. Bij het NCOI kun je kiezen voor dag-, avond- of e-learningonderwijs. De opleidingen duren in principe vier jaar. Met voldoende werkervaring is het soms mogelijk om vrijstellingen te krijgen voor bepaalde (praktijk)onderdelen.

De deeltijdopleiding Commerciële Economie

Omdat een basis in economie en recht voor heel veel CE-opleidingen van belang is, bieden sommige hogescholen de studie in het eerste jaar aan in samenhang met Finance & Control en Bedrijfskunde. Zo kun je na een tijdje ook nog eens makkelijk overstappen tussen de studies. Je krijgt naast economische vakken bijvoorbeeld ook business Engels (soms met andere talen) en computervaardigheden. Daarnaast train je je communicatieve vaardigheden in vakken zoals gespreksvoering. In de hoofdfase verdiep je je verder in marketing, consumentengedrag, kostprijsberekeningen, managementvaardigheden, logistiek en marktonderzoek. Je krijgt veel praktische opdrachten, zoals het schrijven van een marketing- of exportplan of het opzetten van een eigen marktonderzoek. Vaak zijn deze opdrachten gebaseerd op je eigen werkplek. Als je geen baan hebt, dan oefen je de praktijk in cases of op een stageplek. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht of eindwerkstuk.

Wat zijn de toelatingseisen van Commerciële Economie?

Naast een eventuele relevante werkomgeving heb je een mbo (niveau 4), havo- of vwo-diploma nodig. In principe kun je met elk diploma bij deze opleiding terecht. Economische profielen geven de beste aansluiting en hierdoor heb je de grootste kans op studiesucces. In de meeste gevallen is economie of management en organisatie verplicht. Bij C&M meestal ook een vorm van wiskunde. Als je snel aan het werk wilt, kun je voor een duale opleiding kiezen. Via de opleiding zoek je dan een werkplek, waar je ook studiepunten voor krijgt.

CE in voltijd

De opleiding Commerciële Economie kun je ook in een voltijdse variant volgen. Je bent dan fulltime bezig met je studie en hierdoor is er geen ruimte om daarnaast te werken.

Masters na Commerciële Economie

Wanneer je klaar bent met de opleiding CE, dan zijn er verschillende economie masters die goed aansluiten. Ook is het volgen van een Master of Business Administration mogelijk na de opleiding Commerciële Economie.

HBO Commerciële Economie HBO Commerciële Economie
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm Deeltijd en duaal, bachelor
Opleidingsduur 4 jaar
Isat-code 34402
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Marketing Management

Beschik jij niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4)? Maar ben je wel 21 jaar of ouder, dan biedt de 21+ toelatingstoets mogelijk uitkomst.

Kies je voor de duale ce opleiding? Dan kun je misschien studiefinanciering ontvangen. Bekijk of jij in aanmerking komt.