HBO Lerarenopleiding Wiskunde deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Leraar Wiskunde

Zie je jezelf wel voor de klas staan? Wil je jongeren laten ervaren hoe leuk getallen, patronen en abstracte structuren zijn? Na deze deeltijdopleiding vertel jij je leerlingen hoe boeiend en praktisch wiskunde is. Als je al een lesbevoegdheid hebt, kan je de verkorte deeltijdopleiding Leraar Wiskunde doen.

Hogescholen die deze deeltijdopleiding aanbieden

De deeltijdopleiding tot tweedegraads docent wiskunde kan je volgen middels afstandsonderwijs volgen aan de Hogeschool Windesheim en het LOI. Een 'gewone' lerarenopleiding voor wiskunde kun je vinden bij Driestar Hogeschool (Gouda), Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Rotterdam, de HAN (Nijmegen), Fontys Hogeschool (Tilburg), NHL Stenden Hogeschool (Leeuwarden, deels in Groningen mogelijk) en Hogeschool NCOI (diverse locaties). Heb je interesse in een verkorte lerarenopleiding? Dan kun je terecht bij Saxion in Deventer, Fontys Hogeschool in Sittard, Hogeschool NCOI en Hogeschool LOI.

Toelating tot de lerarenopleiding Wiskunde in deeltijd

De toelatingsvoorwaarden voor deze bacheloropleiding zijn een havodiploma met wiskunde B, een vwo-diploma met wiskunde A of B of een diploma van een mbo-opleiding op niveau 4. Is je mbo-4-diploma je vooropleiding voor deze studie? Dan moet je meestal wiskunde B op havoniveau of wiskunde A of B op vwo-niveau beheersen. Wie niet beschikt over een van de gevraagde diploma's, kan een toelatingstoets maken. Bij een paar hogescholen is het mogelijk een verkorte variant van deze deeltijdopleiding te doen. De toelatingseisen verschillen per hogeschool, maar voor de verkorte lerarenopleiding moet je meestal al een tweede- of eerstegraads lesbevoegdheid hebben. En ook als je de verkorte opleiding wil doen, moet je wiskunde B op havoniveau of wiskunde A of B op vwo-niveau beheersen.

Wat je leert tijdens de lerarenopleiding Wiskunde in deeltijd

Van priemgetallen tot statistiek en van algebra tot grafentheorie: je leert echt alles wat je moet weten over wiskunde tijdens deze lerarenopleiding. Ook ontwikkel je de vaardigheden om je leerlingen aansprekende lessen te geven over wiskundige onderwerpen als meetkunde, wortels en kansberekening. Verder komen onderwerpen als leerpsychologie, klassenmanagement, groepsdynamica en gesprekstechnieken aan bod. Bij de standaard deeltijdopleiding heb je na drie tot vier jaar je lesbevoegdheid op zak. Bij verschillende hogescholen is flexibel studeren mogelijk, zodat je sneller je diploma hebt.

Aan het werk na Leraar Wiskunde in deeltijd

Met het diploma van deze tweedegraads lerarenopleiding op zak, mag je lesgeven aan leerlingen op een vmbo-school, op een mbo-school en in de onderbouw van havo en vwo. Je helpt je leerlingen met het oplossen van ingewikkelde formules en begeleidt hen bij hun wiskundige ontwikkeling. Buiten het onderwijs zijn er baanmogelijkheden bij bijvoorbeeld pedagogische centra en uitgevers van vakbladen en schoolboeken. Ook kun je natuurlijk een master voor leraren gaan doen.

Studeren in voltijd

Volg je liever de voltijdse studie? Kijk dan ook bij de Lerarenopleiding Wiskunde in voltijd.

HBO Opleiding tot Leraar Wiskunde HBO Opleiding tot Leraar Wiskunde
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm Deeltijd en duaal, bachelor
Opleidingsduur 4 jaar
Isat-code 35221
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in Mathematics

Geen diploma? Maar ben je wel minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen om toch toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Wiskunde.

Wanneer je kiest voor een duale lerarenopleiding Wiskunde, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Bekijk de voorwaarden voor studiefinanciering tijdens je duale opleiding.