HBO Lerarenopleiding Nederlands deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Leraar Nederlands

Zie je in een tekst altijd meteen de schrijffouten? En heb je passie voor de Nederlandse taal en literatuur? Als leraar Nederlands laat je jongeren zien hoe boeiend onze taal is en motiveer je ze om beter te communiceren. Voor wie naast een baan de lesbevoegdheid wil halen, is een deeltijdopleiding ideaal.

Scholen die deze deeltijdopleiding aanbieden

De deeltijdopleiding tot tweedegraads docent Nederlands kan je volgen aan Saxion (Deventer en Enschede), Driestar Hogeschool (Gouda), Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Rotterdam, HAN (Nijmegen), Fontys (Tilburg en Sittard), NHL Stenden Hogeschool (Leeuwarden) en Hogeschool NCOI (o.a. Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Arnhem). Daarnaast kun je een lerarenopleiding middels afstandsonderwijs vinden bij Windesheim.

Toelatingseisen lerarenopleiding Nederlands (deeltijd)

Voor de tweedegraads lerarenopleiding Nederlands moet je een van de volgende vooropleidingen hebben gedaan: vwo, havo of mbo op niveau 4. Elk profiel of vakkenpakket is goed. Een paar hogescholen bieden een verkorte deeltijdopleiding aan. De exacte toelatingseisen verschillen per school, maar je moet beschikken over een pabo-diploma, een tweede- of eerstegraads lesbevoegdheid of een afgeronde hbo- of wo-bachelor.

De inhoud van de lerarenopleiding Nederlands in deeltijd

Tijdens de opleiding Leraar Nederlands verbeter je je vaardigheden op allerlei gebieden, zoals schrijven, lezen en spreken. Daarnaast duik je in de Nederlandse literatuur. Je leert meer over zowel de middeleeuwse als de moderne literaire werken, en alles daar tussenin. Verder krijg je colleges over onder meer taalwetenschap, taalgericht onderwijs, onderwijskunde en groepsdynamica. Je leert duidelijk en gestructureerd lesgeven. Na de opleiding geef je les op een manier die jongeren aanspreekt. Ook ontdek je hoe je lesmateriaal ontwerpt dat aansluit bij de interesses van je leerlingen. In principe heb je na drie tot vier jaar je lesbevoegdheid gehaald, met uitzondering van de verkorte deeltijdopleidingen van Fontys, Saxion en NCOI. Bij veel hogescholen is flexibel studeren mogelijk, waardoor je sneller je diploma hebt. Of juist iets langer over je studie kan doen als dat beter uitkomt.

Werken na Leraar Nederlands in deeltijd

Na deze bachelor heb je een tweedegraads lesbevoegdheid voor het vak Nederlands. Dat mag je gaan geven op vmbo- en mbo-scholen. Ook mag je voor de klas staan in de onderbouw van havo en vwo. Als docent Nederlands heb je meer mogelijkheden naast lesgeven op een school. Denk aan werken bij een uitgeverij van schoolboeken of een pedagogisch centrum. Ben je het leren nog niet zat? Bekijk dan de mogelijkheden om nog een master voor leraren of een master Leren en innoveren te gaan doen.

Duale variant

Wil je studeren en werken op een opleidingsschool combineren? Dan is de duale variant van deze opleiding geschikt voor jou. Je volgt weinig colleges en staat vooral voor de klas. Bij Driestar Hogeschool kan je duaal studeren voor de tweedegraads lesbevoegdheid Nederlands.

In voltijd studeren?

Volg je liever de voltijdse lerarenopleiding Nederlandse taal? Kijk dan hier voor informatie over Lerarenopleiding Nederlands in voltijd.

HBO Opleiding tot Leraar Nederlands HBO Opleiding tot Leraar Nederlands
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm Deeltijd en duaal, bachelor
Opleidingsduur 4 jaar
Isat-code 35198
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in Dutch

Geen diploma? Maar ben je wel minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen om toch toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Nederlands.

Wanneer je kiest voor een duale lerarenopleiding Nederlands, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Bekijk de voorwaarden voor studiefinanciering tijdens je duale opleiding.