HBO Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken duaal

Duale opleiding MBRT

Een ziekte in beeld krijgen, een diagnose stellen of het opstellen van een behandelplan. Het zijn allemaal fases van zorg waarbij geavanceerde apparatuur gebruikt wordt. Denk aan echografie, MRI-scans en röntgenfoto’s, niersteenvergruizers en bestralingsapparatuur. Bij MBRT leer je wat wanneer in te zetten en hoe die apparaten werken. Daarnaast is er ook aandacht voor de omgang met patiënten.

Locaties en toelatingseisen MBRT

Twee hogescholen bieden in duale vorm de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) aan: Fontys Hogescholen in Eindhoven en Hogeschool Inholland in Haarlem. Voorwaarde voor deze opleidingen is een relevante baan in het ziekenhuis. Daarnaast moet je een havo- of vwo diploma hebben met een vorm van wiskunde in je pakket. Voorheen kon je deze opleiding ook in Groningen vinden aan de Hanzehogeschool. Zij zijn gestopt met het aanbieden van een duale variant.

De duale opleiding

Heb jij interesse in de mens en de techniek? En kun je daarnaast ook nog goed met mensen omgaan? Dan voel jij je waarschijnlijk helemaal thuis bij de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken. Binnen de opleiding leer je hoe je techniek en gezondheidszorg aan elkaar kunt koppelen. Je leert o.a. weefsels herkennen met geluidsgolven, breuken ontdekken op een röntgenfoto, waarom we kanker bestralen en hoe je slecht nieuws op een menswaardige manier kunt brengen. Verder ga je met een CT- en MRI-scanner werken. Tijdens het wat brede eerste jaar komen er verschillende onderwerpen langs binnen de gezondheidszorg. Je krijgt diverse medisch beeldvormende technieken aangereikt. En er wordt gewerkt aan jouw sociale vaardigheden. Omdat het een duale opleiding is pas je al meteen de geleerde kennis toe in de praktijk. Vakken uit het eerste jaar zijn bijvoorbeeld: wiskunde, radiotherapeutische technieken, beeldherkenning, stralingsfysica, kwaliteitszorg, anatomie, fysiologie, pathologie, algemene gezondheidszorg en sociale vaardigheden. In het tweede jaar en derde jaar krijg je dezelfde vakken en werk je aan verbreding en verdieping van de theorie en de praktijk. Het vierde jaar staat in het teken van het afstuderen. Je schrijft dan een afstudeerscriptie.

De voltijd opleiding

MBRT kun je ook in een voltijdse variant volgen. Je kunt over de opleiding hbo Medisch Beeldvormende & Radiotherapeutische Techniek in voltijd veel informatie vinden op HBOstart.

Werken na MBRT

Wanneer je klaar bent met de duale opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken, kun je gaan werken als: radiodiagnostisch laborant, medisch nucleair werker of radiotherapeutisch laborant.

HBO Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken HBO Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34561
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Medical Imaging and Radiation Therapy

Als je 21 jaar of ouder bent, dan biedt een 21+ toelatingsonderzoek een kans op directe toelating voor de deeltijdopleiding MBRT.

Wanneer je kiest voor de duale opleiding Verpleegkunde, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering voor duale opleidingen.

Hogeschool Windesheim
Wat wordt jouw volgende stap? Ontdek het bij hogeschool Windesheim

Wil jij het verschil maken in het leven van anderen, ongeacht hun leeftijd? En wil jij hen helpen met gezondheids-, geld- of verslavingsproblemen? Of heb je zelf ervaring met uitdagingen en wil je die omzetten in deskundigheid? In onze zorgopleidingen leer je hoe je mensen kunt bijstaan door samen aan oplossingen te werken. Ontdek meer over onze zorgopleidingen: Hbo-opleidingen voltijd, deeltijd en duaal in Almere en Zwolle | Windesheim